Dvojica članova Gradskog veća, koje je izabrao gradonačelnik, vređali odbornike koje su izabrali građani

LESKOVAC

Dvojica članova Gradskog veća, koji primaju platu od novca svih građana a na ta mesta ih je postavio gradonačelnik Leskovca, koga su izabrali odbornici u Skupštini, danas su vredjali odbornike opozicioen Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” koje su birali građani na izborima.

Ova komplikovana rečenica pokazuje suštinu odnosa prema odbornicima i volji građana koji ih biraju i koliko su, zapravo, ti koji plaćaju i biraju, uopšte važni u percepciji onih koji su debelo plaćeni a tu su samo voljnom jednog čoveka.

A pokazuje i odnos gradonačelnika prema građanima koji biraju i plaćaju, da nije tako dvojica pulena SNS ne bi smeli da se tako ponašaju na sednici Skupštine grada prema odbornicima, ma iz koje političke opcije oni bili.

A sve je počelo zbog kritike odbornika opozicije na račun predloga budžeta za narednu godinu.

Nebojši Cakiću iz Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” je odgovorio član Gradskog veća Stefan Kitanović i rekao da se radi “o najvećem budžetu do sada koji je realan i ostvariv, što se videlo i na prošloj sednici kada se raspravljalo o izvršenju budžeta. On je optužio Cakića da je tokom iznošenja brojki iz ranijih godina to učinio paušalno i dodao i da je uveren da Cakić i svi ostali moraju biti svesni da „oko ovakvih pitanja i strateških pravaca trebamo biti jedinstveni zbog našeg grada i prevashodno zbog Leskovčana. Nadam se da ne grešim, jer onda ne vidim i ne prepoznajem vašu svrhu ovde.“ Kitanović je dodao i da „kada bi opozicioni odbornici izašli iz zone političkog prepucavanja, onda bi i oni uvideli da je Leskovac danas jak i vodi zdravu ekonomsku politiku. Kažem opozicioni, a zaista nisam siguran koliko su opozicioni ili ne.“

Većnik Kitanović je rekao i da je „nakon obraćanje odbornika Zdravkovića na prošloj sednici dobio dosta poziva i pitanja u vezio sa, verovali ili ne, vašim nadimkom odborniče. To nije u mom stilu i biću korektan, pa ću ostaviti vama prostora da to sami kažete, ukoliko se ne stidite nadimka koji vam nisam dao ja, nego ljudi koji vas bolje poznaju.“

Na Kitanovićevo izlaganje je reagovao Nebojša Cakić i prozvao predsednika skupštine Aleksandra Đurovića koji je dozvolio da Kitanović vređa odbornike ne opomenuvši ga za to, a Kitanoviću zamerio da nije odgovarao na konkretna pitanja kao što je ono o inflaciji, nego pričao o nekim drugim stvarima.

Odbornik Dragan Savić je takođe zamerio Stefanu Kitanoviću na ponašanju ocenivši je kao „nezabeleženu drskost, osionost i bahatost jednog mladog čoveka i plaćenog funkcionera. Predsedavajući ne samo da je trebao da mu oduzme reč, nego i da ga udalji sa skupštine. Vi kao plaćeni funkcioner morate da imate veći stepen tolerancije u odnosu na druge! Šta bi trebao da radi i kaže gradonačelnik Cvetanović što mi o njemu govorimo i ovako i onako?“

Savić je preporučio Kitanoviću da presluša šta je rekao i da se sledeći put izvini odbornicima koje je uvredio. Raspravu je prekinuo gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da su i Kitanovića vređali i zamolio ga da napusti skupštinsku salu.

Nenad Zdravković (Za Leskovac – zajedno) je o ovome rekao da razume Kitanović, da se radi o njegovom vaspitanju i da on sve to radi kako bi imao osnovnu egzistenciju. Ocenjujući budžet, Zdravković je rekao da se radi o predizbornim, pojašnjavajući da je većina stavki u svrhu predizborne kampanje za nastupajuće izbore.

Vređanju odbornika opozicije se pridružio i drugi član Gradskog veća, koga gradonačelnik zove “rukometaš” i danas je rekao da nije “siguran kako mu beše prezime Antanasijević ili Atanasijević” a zapravo je Atanasković (Andrija).

ŽIVKOVIĆ: DA LI JE BUDŽET RAZVOJNI ILI NE?

Dragoljub Živković (Za Leskovac – zajedno) je upitao da li je budžet razvojni ili nije i da to nije mogao da sazna iz obrazlaganja izvestioca, da se ne vidi gde silni novac ide i stavio primedbu da se ne ide u susret onome gde Srbija ide, a to je Evropska unija.

„Otvoren je novi klaster gde su ključna poglavlja energetika i ekologija. Energetika se ne nameće slučajno kao problem zato što EU želi nama da pomogne, nego što se radi o velikom projektu dekarbonizacije zbog globalog zagađivača CO2. S druge strane, ide se na rešavanje ekoloških problema zato što mi sa ovog prostora i sami živimo u zagađenoj sredini, a onda zagađujemo reke koje idu u susedne države i takođe izazivaju zagađenje. Ako želimo da budemo deo jedne zajednice moramo da izlazimo u susret tim velikim projektima. Iz ovog budžeta se ne vidi kako mi rešavamo energetske probleme. Ušli smo u problem rešavanja gasifikacije, a nismo ušli u problem toplifikacije. Rešavaju se dnevni problemi, omogućava se funkcionisanje sistema, a nema plana toplifikacije i nije predviđen ovim budžetom.“

Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave Leskovac je rekao da je budžet veći za 5,9 % u odnosu na prošlu godinu, što brojke jasno pokazuju.

„Budžet i inflacija je sabiranje baba i žaba i to ne može da se sabira ili oduzima ili upoređuje u procentualnom iznosu. Pitanje koje bilo postavljeno oko ušteda i gde su te pare, te pare su tu, raspoređene u raznim povećanjima. Npr. u povećanju od 7,8 miliona na urbanističko i prostorno planiranje i stanovanje, ili 61,5 milion na povećanje komunalnih delatnosti, u poljoprivredi za 11,1 milion, za saobraćajnu infrastrukturu 74,6 miliona, za privatne vrtiće 7 miliona, za energetsku efikasnost je povećanje od 70 miliona, za ekologiju 9 miliona, a sve su to sume u odnosu na poslednji rebalans, za koji su rekli da neće biti ostvaren, da je nerealan i da su brojke nerealne.“

Dragan Savić (samostalni odbornik) je zamerio što nisu stavljene paralelne brojke kako bi se lakše uporedio prethodni budžet sa ovogodišnjim.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Volovi
Volovi
2 godine pre

Usililo se do juče skromno seljače. Mesko mu raširio krila. Ali zaboravlja da mu Mesko neċe bude ceo život zaštitnik i da moźe veċ koliko sutra da ga “izbaci na prvu krivinu”. A kad Mesko padne…o tome da i ne pričamo! B