Usvojen budžet za 2022. godinu

LESKOVAC

Odbornici Grada Leskovca na svojoj 15. sednici usvojili su predlog Odluke o budžetu koji je obrazložio gradonačelnik Goran Cvetanović i rekao da je budžet za 2022. godinu urađen tako što je vođeno računa o svim segmentima lokalne zajednice.

„Naš cilj je da omogućimo povoljne uslove života i rada naših sugrađana, a pre svega mladih ljudi, kako bi ostali da žive i rade u našem gradu, što je uslov daljeg napretka. Budžet je nastao i kao zbir predloga institucija, raznih ustanova, udruženja i organizacija. U budžetu za narednu godinu, koji je projektovan na 4,957 milijardi dinara. Ukupni prihodi i primanja iznose 4,526 milijardi i planiramo da iz ove godine u sledeću prenesemo sredstva u iznosu od 424 miliona dinara. Planiranim sredstvima moći ćemo da obezbedimo normalno funkcionisanje grada. Možemo da kažemo da je ovo razvojni budžet i da se prosperitete vidi u svim oblastima.“

Planirano je da sredstva iz državne kase učestvuju sa 50%, 18% činiće prihodi lokalne samouprave, 20% su namenski i nenamenski transferi, prihodi od prodaje 3%, a na preneta neutrošena sredstva otpada 9%. U rashodima najveće stavke su korišćenje roba i usluga, koje čine 31,4% i rashodi na zaposlene sa 26,2%. U toku naredne godine, po različitim osnovama, projektovano je smanjenje zaposlenih za 90, ali će na zarade i ostale naknade biti potrošeno 78 miliona više, jer je cena rada porasla. Za kulturu je namenjeno 9,3% budžeta, sport 5,6%, predškolsko obrazovanje 8,1%, osnovno obrazovanje 4,6%, srednje obrazovanje 3,2% i socijalna zaštita 4,9%. U najvažnije projekte predviđeni za narednu godinu spadaju radovi na Gradskom trgu, rekonstrukcija Opšte bolnice i Dečjeg dispanzera, uređenje Bulevara Nikole Pašića i ulice Rada Žunića, a za izgradnju i rekonstrukciju 5.165 metara saobraćajnica biće izdvojeno 118,7, dok će na nekategorisane puteve, u ukupnoj dužini 1.700 kilometara, biti potrošena 24 miliona. Najvećim delom odnosi se na izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica u iznosu od 749.438.000 dinara, dok je za proširenje vodovodne mreže i kanalizacije izdvojeno 47.424.000 dinara.

Nebojša Cakić (Za Leskovac – zajedno) ocenio je da je budžet u direktnoj suprotnosti sa pričom o povećanju zaposlenosti, zaradama, privrednim aktivnostima, te da je manji nego prošlogodišnji, iako je on bio opterećen kovidom.

„U medijima je bilo da je budžet veći za 5,5% što matematički nije tačno, nego je 4,87%, što je najmanji problem. Najveći problem je što se u finansijama računa koliko robe i usluga možete da dobijete za određenu količinu novca. Ako možete da dobijete manje, onda to znači da je i ta vrednost manja. Naš budžet u odnosnu na prošlogodišnji je 2,13% realno manji zbog inflacije i to na osnovu izveštaja Narodne banke o inflaciji. U ovoj godini je samo u septembru inflacija bila 5,7%, u oktobru 6,6%, juče projektovana je 7,4%. Dakle, inflacija je učinila da budžet realno bude manji i za njega će moći da se kupi manje. Da ne pričamo o zaradama Leskovčana, zna se da smo zakovani na poslednjem mestu u Srbiji po tome i toliko o sposobnosti. Penzioneri će dobiti povećanje 5,5%, a inflacija je 7,4%…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare