Dveri o rudniku Lece

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri potpisala je sapštenje za medije u kome se tvrdi da

će rudnik Lece u istomenom mestu kod Medvedje   stečajni upravnik preprodati multinacionalnoj kompaniji “iza koje , u krajnjoj instanci , stoji američko-albanski kapital.

Kao izvor za ovu tvrdnju  Dveri navode da se “tako čuje među rudarima u Medveđi” kao I da se radi o “već dogovorem kupcu”.

 

U saopštenju naslovljenom sa “Uloga kriminalaca i državnog vrha Srbije u stvaranju tzv. „Istočnog Kosova“, Dveri se bave ovim rudnikom.

“Žitelji siromašnog juga Srbije odavno su shvatili da su građani drugog reda u sopstvenoj državi i tu ulogu su izgleda prihvatili, a modus preživljavanja pronašli su dodvoravanjem političkoj eliti u Beogradu i lokalnim šerifima”, tvrde Dveri.

“Upravo svesni ovakve situacije, iza „spasitelja“ – imena ili kapitala domaćih i stranih „investitora“ kriju se brojni domaći i međunarodni kriminalci. Dobar deo njih je u direktnoj sprezi sa državnim vrhom Srbije, Agencijom za privatizaciju, stečajnim upravnicima, policijom, tužilaštvima i sudovima”, navodi ovaj pokret.

“Rudnik Lece i Medveđa su izuzetan primer za to. Rudnik sa pogonom 2008. godine kupio je koncern Farmakom MB iz Šapca u vlasništvu „biznismena“ Miroslava Bogićevića, tada najvećeg sponzora Demokratske stranke. Od 2010. godine novi vlasnik rudnika pokrenuo je eksploataciju rudnih rezervi okna Rasovača, Jezerina i Zlatna Glava, desetak puta veću od one iz vremena kada je rudnik najbolje radio.

Najveći deo rude iz rudnika Lece se sa kraja prve decenije ovog veka, izvozio na preradu u Bugarsku. Korupcijom na carini, u carinskim deklaracijama se navodio umanjeni koncetrat rude, što je Bogićeviću omogućavalo da na ovakav način zarađuje najmanje pet miliona evra godišnje.

Boris Tadić je lično prisustvovao puštanju u pogon nove flotacije u rudniku Lece 2010. godine, uz najavu da će novootvoreni pogon prerađivati jalovinu decenijama odlaganu pored rudnika. Procene su bile, zarad informacije javnosti, da je samo na jalovištu – Brana 9, bilo rude u vrednosti najmanje 50 miliona dolara.

Samo je državna „Srpska banka“ odobrila ukupno 14 kredita firmama za koje je garantovao koncern „Farmakom“ Miroslava Bogićevića, a za šta su predmet obezbeđenja bile zalihe jalovine deponovane na jalovištu Brana 5-9 rudnika „Lece“ u Medveđi.

Važno je napomenuti, da je u vreme kad su krediti odobreni, direktor Srpske banke bio Ivan Maričić, koji je na tu funkciju došao s mesta direktora Uprave za trezor kao kadar Demokratske stranke, koju je napustio da bi prešao u SNS.

Promenom vlasti, Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane i koordinator rada svih službi bezbednosti, najavljuje ”bespoštednu borbu protiv kriminala i korupcije”. U stvari…

Bogićevićev Farmakom ubrzo zapada u probleme likvidnosti, a „niotkuda“ se pojavljuju nove znamenite ličnosti u priči rudnika „Lece“ – Ivica Kojić, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija, a danas šef kabineta premijera Aleksandra Vučića, i Siniša Mali, tadašnji savetnik prvog potpredsednika vlade, danas gradonačelnik Beograda.

U međuvremenu dogodile su se vrlo interesantne stvari.

Kompanija ” Life Stone Capital” (LC), sa sedištem u Dubaiju, čiji je vlasnik britanski broker Mark Brajant, osnovala je 24. aprila 2015. godine osnivačkim kapitalom od 100 dinara (slovima: sto dinara) i sa jednim zaposlenim radnikom, L.C. Lece d.o.o Beograd i odmah od stečajnog upravnika, preuzela u zakup upravljanje i finansiranje rudnika “Lece”. Kako stoji na sajtu APR, pretežna delatnost, L.C. Lece d.o.o. Beograd je proizvodnja koncentrata cinka i olova i plasman tih koncentrata na ino tržištu u saradnji sa firmom Koncern Farmakom Rudnik Lece d.o.o. iz

Medveđe u Srbiji kao i vođenje kompletnog menadžmenta u tim poslovima. Vrlo interesantno!

Posao zakupa rudnika Lece je dodeljen LC-u, jer je bio jedina kompanija koja je ponudila da isplati sedam zaostalih plata za svih 400 radnika, u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra. Pored ovog, zakupac je investirao još 6 miliona $ u opremu i infrastrukturu i uplatio rudnu rentu za prošlu godinu od 26 miliona dinara. Zakupac nije izmirio obaveze za utrošenu električnu energiju u iznosu od 60 miliona.

Ostaje nejasno Ekonomskom timu Srpskog pokreta Dveri, po kom je osnovu izvršena uplata rudne rente od strane zakupca rudnika koji nema eksploataciono pravo. S druge strane, računica govori da nešto nije u redu sa prihodima, rashodima, ostvarenim rezultatom i plaćenim porezom na dobit preduzeća.

Po našoj računici, već viđena priča od „demokratskih promena“ se nastavlja – milioni dolara ili kilogrami zlata i srebra, tone olova i cinka su po svemu sudeći preneti u privatne džepove političkih moćnika i kriminalaca na njihove račune van zemlje.

Za 08.11.2016. godine najavljena je preprodaja rudnika Lece od strane stečajnog upravnika. Kako se čuje među rudarima i Medveđi, za već dogovorenog kupca rudnika Lece se spominje multinacionalna kompanija, iza koje u krajnjoj instanci stoji američko-albanski capital, navodi se u saopštenju .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare