Romsko groblje nije nadležnost “Komunalca”

LESKOVAC

 

Odlukom Skupštine grada od 1999. godine, javno komunalnom preduzeću „Komunalac“ na upravljanje su dodeljena dva groblja – Svetoilijsko i Špitaljsko. U ovoj odluci se, kako objašnjava direktor JKP „Komunalac“ Vladimir Sinadinović, romsko groblje ne spominje. O održavanju ovog groblja, koje se nalazi ispod Svetoilijskog pored samog puta za D. Jajnu, brine se romska zajednica. Znači, ne postoji pravni osnov da se „Komunalac“ brine o ovom groblju, niti kada je reč o održavanju čistoće, niti obezbeđivanju parcela.

Ovakvo rešenje nije dobro, smatraju u lokalnoj samoupravi, pa će se u narednom periodu raditi na tome da i ovo groblje pripadne na održavanje i upravljanje „Komunalcu“. U toku je proces izmene plana generalne regulacije za humana groblja, a nakon toga će se pristupiti iznalaženju konačnog rešenja za romsko groblje.

-Inicijativa gradonačelnika, koju i mi podržavamo, je da „Komunalac“ preuzme romsko groblje. Od toga sigurno ne bismo imali nikakve finansijske koristi, ali bi ovakva odluka bila u korist grada. Sada mi nemamo nikakv uvid u stranje na ovom groblju, tamo su uglavnom uzimane znatno veće parcele u odnosu na ono što predviđa gradska odluka, a to je 3 puta tri metra. Očekujemo da će ovaj problem uskoro da bude rešen, kaže Sinadinović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare