Društveni mediji u borbi protiv nasilnog radikalizma

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu i Kosovska policija priveli su kraju  u Prištini dvodnevnu

radionicu o upotrebi interneta i društvenih medija u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu za predstavnike policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, verskih grupa, novinare i studente sa univerziteta.

Radionica je imala za cilj da pruži učesnicima smernice o različitim internet platformama i društvenim medijima, kako oni funkcionišu i kako da se pronađu. Na radionici  su se razmatrali načini da se uvećaju njihove sposobnosti da identifikuju ekstremističke narative i da se bore protiv istih stvarajući i šireći pozitivne narative i alternative.

“ Internet i društveni mediji su veoma pristupačne alatke koje mogu naročito da zainteresuju mlade za nasilni ekstremizam i započnu proces radikalizacije,” istakao je John Gustavsson, viši savetnik za pitanja organizovanog kriminala pri OEBS-ovom Odeljenju za javnu bezbednost i sigurnost. “Od izuzetne važnosti je za zvaničnike koji rade na sprečavanju ili suzbijanju  ekstremizma kao i na društvu u celini da znaju kako ovi onlajn forumi funkcionišu, kako neposredno da komuniciraju sa pružaocima i stvore kontra-poruke.”

Učesnici su preispitali član 147. Krivičnog zakonika Kosova o izazivanju  nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, nemira ili netolerancije. Učesnici su takođe  saznali kako da reaguju na neprikladne poruke, šta da rade ako su one kriminalnog karaktera i kako to da prijave pružaocima platformi i policiji.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvija sektor za javnu bezbednost. Misija  redovno održava napredne i specijalizovane programe obuke agencijama za sprovođenje reda i zakona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare