Drugi likovni salon “antimrako” u Slatini

LESKOVAC

Udruženje građana „antimrako – udruženje umetnika, poštovalaca kulture i ljudi dobre volje“ ove godine po drugi put organizuje likovni susret u periodu od 25. do 31. jula u Slatini nadomak Leskovca, kao omaž mnogobrojnim talentima i umetnosti mladog umetnika Marka Antića.

“Likovni susret nosiće naziv njegovog umetničkog imena kojim je potpisivao radove -“antimrako”, a upravo ime njegovog kreativnog bića savršeno oslikava i sveopšti cilj pokretanja ovakvog vida okupljanja kako bi, pre svega, mladi stvaraoci bili podržani i ohrabreni na svom kreativnom putu.
Do sada smo uspešno realizovali i projekat oslikavanja murala na zidu ispred dečije ustanove “Cvrčak” u Leskovcu u saradnji sa učenicima srednje umetničke škole “Škola za tekstil i dizajn” u Leskovcu. Tom prilikom je naš projekat “Malo cvrčkovo kraljevstvo“ dobilo veliko priznanje od strane Ministartsva omladine i sporta Republike Srbije proglasivši ga za jedan od dvanaest najboljih projekata za mlade u Srbiji u 2021. godini.


Priliku da stvaraju imaće dvadesetoro umetnika, vajara i fotografa iz cele Srbije uz mentorsku podršku umetnika Nebojše Stojkovića – Joškin Šiljana.
Ovogodišnji likovni susret “antimrako” sufinansira Grad Leskovac sredstvima koja su izdvojena iz budžeta za kulturu raspisanim konkursom za 2022. godinu. “Jako nam je drago da je Grad prepoznao značaj ovakvog vida okupljanja i ovom podrškom ohrabrio sve nas u udruženju građana “antimrako” da smo na dobrom putu. Nadamo se da će jednog dana sam likovni susret biti značajan doprinos kulturne baštine likovnog stvaralaštva Jablaničkog okruga i naše zemlje”. – navodi se iz udruženja.
Likovne susrete posetiće i eminentna glumica srpskog glumišta, počasni član udruženja – glumica Jelena Đokić u okviru večeri zatvaranja pored mnogo zvanica, partnera i ovogodišnjih donatora. Uz sam Likovni susret biće organizovane dve izložbe, umetnički performans, gostovanja predavača na temu umetnosti i afirmacije umetnika danas.
Likovni susret od ove godine uvodi novi segment – Likovni razgovor.
Prvi likovni razgovor ove godine nosi naziv “Muralisanje” biće organizovan u Domu kulture Grdelica baveće se upravo temom izrade murala. Od ideje, preko izbora lokacije do samog rešenja i realizacije.
“U okviru Likovnog susreta „antimrako“ planiramo da svake godine organizujemo Likovni razgovor na različite teme. Tom prilikom ugostićemo ljude iz sveta kulture i umetnosti. Želimo da likovnim razgovorom, izvučemo iz mraka bitne teme otvarajući i podstičući kroz njih međuljudski i međuinstitucionalni razgovor. Sve sa ciljem nalaženja rešenja kako da kroz likovno stvaranje stvorimo lepše i bolje uslove okruženja našeg mesta, ujedno umetnicima pružajući šansu da se likovno izraze i uključe u društvene tokove zajednice.” – Jovana Janković, koordinator Likovnog susreta “antimrako“
Otvaranje susreta biće upriličeno izložbom preko 40 likovnih radova prošlogodišnjih učesnika iz cele Srbije, 25. jula u Domu kulture u Grdelici.
Radovi su različitih formata i tehnika, a biće organizovana i izložba radova, skulptura i grafika umetnika Marka Antića koji je stvarao pod umetničkim imenom – “antimrako”. Ova kulturna ustanova mesto je gde je naš prijatelj i umetnik u čije ime smo se okupili, ostvario svoje prve likovne korake još u najranijem detinjstvu.
“Nadamo se da će vremenom svojim kvalitetom i sadržajem Likovni susret “antimrako” prerasti u tradicionalno okupljanje umetnika i ljubitelja umetnosti, koji će svojim radom negovati ljubav prema umetničkom stvaralaštvu i kreativnom izražavanju i koji će kod mladih naraštaja pobuđivati ljubav prema umetnosti i tako čuvati sećanje na mladog umetnika.” – Marija Antić, predsednica udruženja građana “antimrako”
Zatvaranje susreta biće organizovano u prelepom ambijentu porte Crkve Manastira Sv. Nikola u Oraovici, gde će posetioci uživati u umetničkom performansu po motivima knjige “Ja sam Akiko” mladog pesnika za decu i mlade Stefana Tićmija iz Leskovca. Najmlađi posetioci će tradicionalno, u okviru likovne radionice za decu, oslikavati zastavu simbolično najavljujući sledeći Likovni susret antimrako 2023. godine u Slatini”, navode organizatori drugog likovnog susreta “antimrako” 2022. u Slatini.

Autorka plakata umetnica Gabrijela Popović iz Beograda

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare