Mešoviti hor “Učiteljska lira” na međunarodnom susretu horova u Leskovcu

LESKOVAC

Mešoviti hor „Učiteljska lira“ iz Niša učestvovao je na Međunarodnom susretu horova održanom u Leskovcu  17.jula. Hor se na susretima prestavio sa nekoliko kompozicija iz njihovog bogatog repertoara pod dirigentskom palicom profesora Branislava Pešića. Njihov nastup je, prema rečima Rade Lazarević, rukovodioca hora nagrađen dugim aplauzom publike na veliku radost i oduševljnje članova hora koji postoji više od četvrt veka i u sastavu je Učiteljskog društva u Nišu.

                 „Poziv za susrete smo dobili  od organizatora ove kulturne manifestacije, Grada Leskovca i Pevačkog društva „Neven“. Smotra je okupila oko 120 učesnika, a gosti festivala bio je i Ansambl „Vanja Lazarova“ iz Skoplja, Severna Makedonija. Za članove našeg hora ova manifestacija je i više od susreta horova. To je revija pesama, muzike i prijateljstva bez obzira iz kojih gradova i zemalja su učesnici stigli. Pokazali smo da znamo da čuvamo mostove koje smo zajedno podigli i  veze koje smo stvorili. Pokazali smo da znamo da čuvamo ono što je tradicija i kultura na ovim prostorima koja nije samo naše kulturno muzičko blago, mada je svaki hor akcenat stavio upravo na muziku sa prostora sa kojeg dolazi“, kaže Rada Lazarević.

                 Mešoviti hor „Učiteljska lira“ ima oko 50 članova i deo su obeležavanja svih važnih datuma iz niške istorije, a posebno se ponose humanitranim koncertima kojih je do sada bilo preko 470.

                   „Samo ove godine nastupali smo u crkvi Svetog Pantelejmona kada smo svojim nastupom  poslali svetu antiratnu piruku, na obeležavanju Topličkog ustanka a redovno učestvujemo  na manifestaciji muzičke umetnosti  u Knjaževačkoj ulici u Gradskoj opštini Pantelej“, dodaje Rada Lazarević.

                    Dodaje da je hor „Učiteljska lira“ nastupa i u Gradskoj opštini Palilula na susretima  književnika Srbije u otadžbini i rasejanju, republičkoj manifestaciji, čime se jako ponose.

                    „Nišlije su nas čule i na otvaranju Palilulske večeri kada smo nastupali sa ostalim učesnicima ove manifestacije. Redovno se odazivamo pozivima Vojske i niških Udruženja kada se radi o organizovanju njihovih manofestacija ili godišnjica“, dodaje Rada Lazarević.

                    Nastupom u Leskovcu na Međunarodnom susretu horova ne završava se ovogodišnja aktivnost  hora „Učiteljska Lira“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare