Dodeljeni ključevi stanova porodicama izbeglim iz BiH i Hrvatske

NIŠ

                                    Porodice koje su tokom ratnih sukoba 90-tih godina izbegle sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, njih 75, dobile su danas ključeve stanova izgradjenih u dve lamele u niškom naselju “Branko Bjegović”. Ključeve su porodicama podelili Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

                                  Stanovi su izgradjeni u okviru Regionalnog stambenog projekta koji ima za cilj trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a koji se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a.

                                 Na svečanoj dodeli ključeva, ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Selaković je rekao da je u okviru pomenutog programa do sada  izdato 5.825 rešenja, s tim što su 2.004 porodice dobile pakete gradjevinskog materijala, 305 porodica dobilo je montažne kuće, 1.575 seoska domaćinstva, a 1.941 porodica dobila je stan.

                             “U Nišu se podelom ovih 75 stanova rešava  problem izbeglih lica, ali ostaje i dalje problem interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije. U ovom delu zemlje puno je naših sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ostali bez krova nad glavom. Pokušaćemo da u narednom periodu rešimo i njihov problem sa stambenim prostorom”, istakao je Selaković.

                                   Podsetio je da su porodice koje su danas dobile ključeve stanova, ostale bez svojih domova pre više od četvrtine veka. Porodicama koje su dobile ključeve poželeo je da u ovim stanovima pronađu sreću.

                                    “Ovo je dan kada će 75 porodica dobiti ključeve i time posle dvadeset godina dobiti i  krov nad glavom. Lepo je što su zgrade blizu škole i blizu vrtića, ambulante, ali grad će u ovom naselju još raditi na tome da vi dobijete sve što vam je potrebno”, kazala je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, naglašavajući da su oni već žitelji našeg grada, a da nas ta šarenolikost koju su doneli sa sobom čini još bogatijima. “Kad god vam zatreba, tu smo da nam se obratite”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                       Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije je rekao da je u 126 lokalnih samouprava u Srbiji zbrinuto 23.000 porodica, a samo u okviru Regionalnog stambenog projekta više od 5.800.

                                       Cucić je rekao da će porodice koje su danas dobile stanove u naselju “Branko Bjegović” morati da plaćaju zakup šest meseci, a nakon toga moći će da ih otkupe, plaćanjem odjednom ili na rate u narednih 20 godina.

                                       Na svečanoj dodeli ključeva rečeno je da najveći donator Regionalnog stambenog projekta Evropska unija,  novac za rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica obezbedjuju i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Švajcarska, Italija, Norveška, Turska, Danska, Luksemburg, Kipar, Madjarska, Rumunija, Češka i Slovačka.

Program se završava 2022. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare