EU pomaže Litvaniju zbog migranata iz Belorusije

Presevo, 19.11.2015. - Oko hiljadu migranata danas nije pusteno u Srbiju na granicnoj liniji sa Mekedonijom, u blizini Preseva, nakon sto je odluceno da ce u zemlju moci da udju samo izbegli iz zemalja zahvacenih ratom. Na granicnom prelazu Presevo policija propusta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju. Prema podacima iz prihvatnog centra u Presevu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je proslo 3.000 ljudi. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

VILJNUS

Evropska unija je danas obećala Litvaniji više od 20 milione evra, kao pomoć zbog dolaska velikog broja migranata iz Belorusije.

U nedelju je u Litvaniju ušlo 287 migranata iz Belorusije, što je tri puta više u odnosu na celu prošlu godinu.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je da se radi o provokaciji režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Moramo pokazati da nema slobodnog ulaza na teritoriju EU. Litvanija, EU, države Šengena moraju sprečiti ilegalan ulazak na ovo područje, rekla je Ilva Johanson.

Ove godine su vlasti Litvanije privele više opd 3.800 migranata, u odnosu na 81 iz 2020, navodi AP.

Više od dve trećine migranata su Iračani, koji stižu zahvaljujući četiri avionska leta nedeljno iz Bagdada u Minsk, uz otvaranje linija iz Basre, Irbila i Sulajmanjaha. (Kraj) vbr/drp 13:51

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare