Nova metoda operacije slepog creva

NIŠ 

     U Centru za minimalno-invazivnu hirurgiju u Nišu pacijentima koji gravitiraju ka niškom UKC uskoro će biti omogućeno da u stanju akutne upale laparoskopski operišu slepo crevo,  a sve zahvaljujući, pre svega, razumevanju koje je pokazala uprava UKC Niš na čelu sa direktorom dr Zoranom Perišićem koji je prepoznao prednosti i benefite koje imaju svi zahvaljujući ovakvom načinu rada, kaže dr Bojan Jovanović, direktor Centa za minimalno-invazivnu hirurgiju. Iako operacije koje rade hirurzi u ovom Centru uglavnom ne zahtevaju dug boravak u bolničkoj postelji, dr Bojan Jovanović kaže da su želeli da pacijentima olakšaju boravak, a klinika je uređena tako da odgovara standaradima koji se mogu videteti na privatnim klinikama u evropskim zemljama, odudarajući od uobičajenog izgleda bolnica u Srbiji.

     “Do sada svako ko je imao upalu slepog creva javljajo se Urgentnom centru i tu je bio operisan na klasičan način, metodom koja se radi unazad vekovima. Dakle klasičan rez, otvaranje. To generalno nije savremeni koncept lečenja, a  “zlatni standard” u hirurgiji je laparoskopski tretman slepog creva.Kod svakog operisanog  pacijenta otvorenom tehnikom može doći do konplikacija kao što je infekcija rane jer  bakterije koje već postoje u trbuhu zbog perforacije slepog creva dolaze u dodir sa potkožom i kožom i tako dolazi do infekcije rane. Takav pacijent mora da leži  šest do sedam dana  u bolnici, zahteva stalna previjanja. Na mestu operativnog reza postoji mogućnost da se u bilo koje životno doba kasnije javi kila”, objašnjava dr Bojan Jovanović.

   Laparoskopskim tretmanom svi su rizici minimalni, a benefiti za lekare i bolnice, a pre svega pacijente postaju veliki i dragoceni.

   “Prvo  ne postoji operativna rana već postoje operativne incizije ili male  ranice, da ih tako nazovemo, gde ulaze laparoskopski portovi kroz koje se odstranjuje slepo crevo. Infekcije ne postoje, nema pojava kila, broj operativnih dana  je mnogo  kraći. Pacijenti mogu već  posle dva tri dana da stanu na noge, da im se uključi neka tečnost  i laganija hrana i mnogo brže odlaze kući. Najnovija istraživanja pokazuju da se smanjuje i upotreba antibiotika. Pacijenti koji na ovaj način operišu slepo crveo manje odsustvuju sa posla, manje je i bolničkih dana, ne trošimo naše ljudstvo. Ono  što je najvažnije pacijneti dobijaju ogroman konfor koji se sastoji u tome što posle obavljenje operacije oni vrlo brzo staju na noge, nema postoperativnih rana, nema postopetarivnih bolova koji se javljaju kod otvorene operacije”, kaže dr Bojan Jovanović.

    Suštinski, kaže dr Bojan Jovanović, pacijenti sa problemom vezanim za slepo crevo dolaze i javljaju se Urgentnom centru. Svako od  njih ima pravo da zahteva laparoskopsku operaciju.Doktori iz Urgentnog centra to već znaju, dogovor sa njima postoji, oni rade opservaciju i  ukoliko se utvrdi da postoji razlog za operaciju  pacijent se prebacuje u Centar za minimalnu-invazivnu hirurgiju i vrlo brzo bude operisan.

   “Ma kako se to činilo uobičajenim to je veliki iskorak za medicinu jer je upala slepog creva vrlo česta hirurška intervencija, javlja se često i kod mlađih osoba  pa i osoba ženskog pola. Laparoskopska intervencija daje benefit i kada je u pitanju estetika, ona daje psihološko – socijalno zadovoljstvo. Svakako da niko ne želi da ima ožiljke na telu od operacija”, dodaje dr Bojan Jovanović.

     Ova metoda se do sada nije koristila iz više razloga.

     “Pre svega zbog zbog loše organizacije. Sve je moglo da se uradi i mnogo ranije, ali neko to nije želeo da uradi na štetu pacijenata. Sada, boljom organizacijom i sinergijom Urgentnog centra i našeg centa i uz svu pomoć uprave, odnosno dr Zorana Perišić, boljom organizacijom uspeli smo ljudima da pružimo bolje uslove lečenja”, ističe dr Bojan Jovanović.

     Dodaje i to sa ponosom ističe da će se dosadašnjim tretmanom žučne kese i laparoskopskim tretmanom kila  ubuduće pokriti 70 posto hirurških intervencija što je ogromna cifra. Od 10 pacijenta koji dođu njih 7 operišu se laparoskopski.                       

     Kaže i da nakon što su izašli iz kovid režima, lekari Centra intenzivno rade, jer su operacije ovog tipa tokom pandemije bile obustavljene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare