Dodeljene vidovdanske nagrade niškim đacima

NIŠ

Na svečanom  prijemu u Gradskoj kući  uručene Vidovdanske nagrade učenicima niških osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili jedno od prva tri mesta na zvaničnim republičkim ili međunarodnim takmičenjima.

Kako se takmičenja po kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održavaju posle termina predviđenog za dodelu „Vidovdanskih nagrada“, danas je organizovan drugi krug nagrađivanja.

Pohvalnice i novčane nagrade u iznosu od šest do 30 hiljada dinara kao priznanje za zapažene uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji ili ekipnno dobilo je ukupno 288 učenika osnovnih I srednjih škola sa teritorije grada Niša. Na današnjoj svečanosti, u drugom krugu,  priznanja su primila šest učenika osnovnih škola i osam učenika srednjih.

Zamenik gradobačelnika  je čestitao svim dobitnicima nagrade i zahvalio im što su na dostojan način predstavljali svoje škole ali i Grad Niš uz napomenu da Komisija za podsticaj talentovanih učenika i studenata nije imala ni malo lak zadatak da izabere najbolje.On je posebno istakao da veruje da će mnogi od ovih mladih, talentovanih sugrađana, i u budućnosti biti uspešni naučnici ili profesori, i da je intelektualni potencijal mladih u Nišu izuzetan.

“Na republičkom takmičenju sam osvojio treće mesto u džudou. Trudimo se da u ovim teškim vremenima pronađemo neku motivaciju Ovakve stvari veoma znače za nas učenike jer podstiče dalji rad”, rekao je prilikom dodele nagrade Andrija Milenković, student Elektronskog fakulteta.

Za prva tri mesta na republičkim takmičenjima uručene su im pojedinačne novčane nagrade od šest do devet hiljada dinara.

Za osvojena prva tri mesta ne međunarodnim takmićenjima učenici su dobili od devet do 12 hiljada dinara.

Za osvojene nagrade na ekipnim takmićenjima dobijaju od 20 d0 30 hiljada dinara.

“ I ovu nagradu sam dobio zbog osvojene druge nagrade na juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Ja se takmičim zbog svoje neke lične satisfakcije ali mogu da kažem da sam veoma ponosan što ovaj grad daje nagradu da bi podstakao učenike. Ja ću sledeće godine da apliciram za neki međunarodni univerzitet, verovatno Oksford ili neki u Americi”, rekao je  Aleksandar Milosavljević, učenik trećeg razreda Gimnazije Svetozar Marković.

“Mislimo da je ovo jedna dobra prilika da nagradimo najbolje. Očekujemo da nastave ovim tempom , a opravdano je  njihove očekivanja a to je da za svoje rezultate  uspehe budu nagrađeni od grada Niša”, rekla je Marina Kostić, načelnica Uprave za obrazovanje

Grad Niš je za Vidovdanske nagrade za ovu godinu izdvojio ukupno 2,7 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare