Dijalog – ključ rešenja različitosti u različitim religijama

NIŠ

U okviru programa “Trening mladih lidera za interkulturalni i interkonfesionalni dijalog – Mi i drugi”  u Nišu je organizovana debata na kojoj se govorilo o tome  kakva je uloga verskih lidera i organizacija u interkulturalnom i interkonfesionalnom dijalogu.  Na   skupu su govorili Muamer Zukorlić, muftija i narodni poslanik u Skupštini Srbije, otac Boban Dimitrijević, profesor na Bogosloviji, dr Dušan Janjić, predsednik UO Foruma za etničke odnose iz Beograda.

 Osnovno i zajednička poruka sa današnjeg skupa, posmatrano sa teološkog aspekta je da je Bog jedan.

Drugi zaključak bi bio da je veoma važno da se odvija dijalog među pripadnicima različitih religija.  Potrebno je da se razgovara, da se neguje dijalog i između predstavnika vernika kao i da se razvijaju razni projekti.

Kako je za Jugpress rekao dr Dušan Janjić , predsednik Upravnog odbora za etičke odnose na ovom skupu je potencirano i potvrđeno  primerima iz devedesetih godina , da verske zajednice i verski lideri , osim nekih izuzetak,  nisu učestvovali u dizanju nacionalizma  u ratovima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije a takva je njihova uloga i danas.

Skrenuta je pažnja da postoji potencijal za ekstremizam , što je muftija Muamer Zukorlić posebno objasnio. Islam je u u osnovi svetovan i dobrim delom vezan sa svakodnevnim životom kao takav  proizvodi  energiju koja se može zloupotrebljavati i od verskih vođa i od pojedinaca. Međutim u ovom slučaju ekstremizam postoji kao potencijal ali ne kao realnost. Međutim , istakao je on, postoji politička zloupotreba i vere i etničkog pitanja, pogotovu u zagovaranjima razgraničenja.

Muftija Zukorlić je u svom izlaganju insistirao na  ulozi i moći  obrazovanja. Njegova glavna teza kada je u pitanju ekstremizam i terorizam koji se razvija iz njega je da je to pitanje obrazovanja i u verskim zajednicama. Ako se u islamskim  verskim zajednicama islam interpretira u duhu i slovu Kurana onda tu nema prostora za ekstremizam. Ali, ako s on interpretira sa ekstremističkih pozicija, onda on poziva na smrt i na nasilje.  Zukorlić je istakao da je islamska zajednica zbog udara koji je doživela od 2007. do 2010.  oslabljena i podeljena na dve zajednice tako da ona ima manji potencijal da se suprostavi ekstremizmu. Samo jaka zajednica i jaki verski lideri mogu da stanu nasuprot drugih verskih lidera, posebno onih koji zagovaraju ekstremizam i nasilje i nasuprot  onih vernika koji krenu tim putem.

Otac Boban Dimitrijević, profesor na Bogoslovskom fakultetu  podržao je ocenu i insistirao je na tome da Srpska pravoslavna crkva i verski lideri nisu učestvovali, niti sada učestvuju u podsticaju ekstremizma. On je iskazao želju da se nastavi komunikacija koja već  postoji.  Kada se politika umeša i zloupotrebljava veru onda nastaju štete i po veru i po politiku, rekao je on.

Kako je kazao dr Dušan Janjić današnja tribina je priprema za organizovanje rasprave koja će se održati septembra na Borskom jezeru  u okviru Akademije dijaloga. Na ovom skupu učestvovaće oficijalni predstavnici verskih zajednica –  rabin, Vladika niški, nadbiskup beogradski i predstavnici islamske zajednice. Tom prilikom učestvovaće i današnji govornici, muftija Zukorlić i otac Boban Todorović i koji su danas govorili o ovoj temi ali ne  kao predstavnici verskih zajednica već kao profesori i teolozi.  Biće prisutni stručnjaci istraživači religije iz Niša.

  Debata je organizovana u okviru programa “Trening mladih lidera za interkulturalni i interkonfesionalni dijalog – Mi i drugi”a organizatori su   Forum za etničke odnose (Forum), u saradnji sa Odborom za ljudska prava Niš, i Visokom školom za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), uz podršku Misije OEBS u Srbiji i Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Uloga verskih organizacija i lidera u razvoju interkonfesionalnog dijaloga | Odbor za ljudska prava Niš
6 godine pre

[…] 10.03.2018, JUGpress, Dijalog – ključ rešenja različitosti u različitim religijama […]