Stripovsko pobratimljenje Leskovca i Herceg Novog

LESKOVAC

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru priredila je izložbu „Leskovac i Herceg Novi u stripu“.

Tom prilikom obavljeno je i stripovsko pobratimljenje ova dva grada potpisivanjem jedinstvenog protokola o pobratimljenju. Izložba „Leskovac i Herceg Novi u stripu“ je skup plakata urađenih u dvedesetogodišnjoj istoriji Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg strip festivala u regionu, i desetogodišnjoj istoriji Hercegnovskog strip festivala, jedinog festivala u Crnoj Gori, koji prikazuju ova dva grada kroz prizmu devete umentnosti, stripa.

Tako ulicama Leskovca i Herceg Novog prolaze poznati strip junaci poput Korta Maltezea, Zagora, Betmena, Dilana Doga, Vonder Vumen, Paje Patka, Dikana, Gokua, Bluberija, Helboja, Godzile, Toram, Adama Vajlda, Samuraj DŽeka, Vekovnika i pozirajući kraj znamenitih građevina ili istorijskih spomenika tvore jedinstvene, unikatne razglednice.

Iz pera nekih od najpoznatijih strip crtača sa prostora Balkana, ali i iz Velike Britanije, Italije, Danske, Španije, autora koji rade za najveće svetske strip izdavače, nastale su ilustracije koje dobro poznate lokacije pokazuju na jedan nov i neobičan način.

Načelnik Društvenih delatnosti Herceg Novog Darko Klasić rekao je da je vrlo neobično da se gradovi bratime po stripu.

„Nadam se da su ovo prvi koraci ka bratimljenju i prijateljstvu Leskovca i Herceg Novog. Očekujem da ćemo se ubuduće ćešće viđati, kako u Leskovcu, tako i u Herceg Novom.“

Bojan Tojaga, šef Odeljenja za društvene delatnosti i ekonomski razvoj Leskovca, u ime lokalne samouprave ističe da Grad Leskovac poslednjih godina nije samo grad dobre hrane.

„Postali smo grad kulture, a o tome svedoče naši brojni festivali, koji su davno prerasli lokalni karakter i postali i međunarodni. Sve to nije slučajno, jer dosta novca iz budžeta izdvajamo u tu svrhu. U ovoj godini u tu namenu će otići preko 300 miliona i devet za finansiranje konkretnih projekata. Posebno nam je drago kada se neki projekti nagrade, kao što je slučaj sa „Vekovnicima“ na Beogradskom sajmu knjige, a čiji je izdavač bio Grad Leskovac.“

Jovan Subotić, jedan od organizatora Festivala stripa u Herceg Novom, izrazio je zadovoljsvo posećenošću izložbe.

„Drago mi je što ima najviše dece, jer smo svi mi nekako strip i zavoleli u tom uzrastu. Hercegnovski festival je ušao u dvanaestu godinu postojanja, odvija se na najlepšim lokacijama u gradu i prošle godine smo imali čast da nas poseti Marko Stojanović. Divno je videti ovakvu izložbu, izložbu koja svedoči da su naš grad posetila neka od najvećih svetskih imena stripa i posvetili svoje radove našem gradu. Oni svedoče i da priča koju strip priča kroz sliku i reč nije mrtva i da će, pored interneta i novih medija, uvek živeti uz svoje fanove.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare