Devastacija demokratije

BEOGRAD

(FoNet-Kvaka 23)

Kada imate polarizovanu političku scenu, normalno je da će i komunikacija biti oštra, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, dok Dobrica Veselinović iz pokreta “Ne davimo Beograd” poručuje da bi političke elite trebalo da “preseku” i kažu da verbalno nasilje više nije prihvatljivo.

On tu, pre svega, vidi odgovornost vlasti, i navodi da bi svako ko dolazi sa pozicije moći trebalo da postavi agendu, javni prostor, javnu diskusiju i debatu, ali da se to u Srbiji ne dešava.

FoNet / Ognjen Stevanović

FoNet / Ognjen Stevanović

“Mi vidimo da sa pozicija moći i vlasti dolazi jedna agenda koja je nasilna, koja je razračunavajuća sa svima koji misle drugačije, i koja zatvara svaki prostor za debatu”, ukazuje Veselinović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

S druge strane, on smatra da bi suprotna strana mogla da se ponaša drugačije. Uvrede na ulici ili pretnje preko društvenih mreža nisu smele da budu doživljavane kao nešto normalno i uobičajeno za nekog ko se bavi političkim aktivizmom, ali je i ponašanje učesnika na demonstracijama ponekad doprinosilo opštoj atmosferi verbalnog nasilja.

“Kad imate protest na kome se viče ‘Vučiću pederu’, a ne postoji jasan otklon od toga, to je signal koji može ‘nadole’ da ide do krajnjih granica”, ocenio je Veselinović.

FoNet / Ognjen Stevanović

FoNet / Ognjen Stevanović

Ako se na to prvi put ne reaguje, šta će sledeći put biti normalizovano, upitao je Veselinović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Pored polarizacije na političkoj sceni, Dejan Vuk Stanković ovakvu atmosferu objašnjava i mediteranskim kulturnim obrascem, koji politiku shvata “poprilično strasno”, bez ravnodušnosti i racionalnosti neophodne da bi društvo bilo tolerantno.

FoNet / Aleksandar Koković

FoNet / Aleksandar Koković

U izjavi FoNetu i on je ukazao na odgovornost aktuelne vlasti koja ima više faktora, počev od toga što se, s jedne strane, oseća dominantno, jer ima veliku podršku.

S druge strane, brani se od svojih političkih neistomišljenika jednom vrstom vrlo oštrog diskursa, ocenjuje Dejan Vuk Stanković, koji ima utisak da “tako naprosto drže mobilnim i pripravnim svoje biračko telo”.

On, međutim, smatra i da opozicija često daje povode posle kojih se verbalna kampanja intenzivira i postaje “mnogo žešća nego što bi trebalo da bude”.

FoNet / Aleksandar Koković

FoNet / Aleksandar Koković

Pitanje je, na kraju, da li verbalno nasilje – uvrede, kletve, psovke, prostakluci i diskvalifikacije političkih protivnika – nužno vode i u fizičko nasilje, ili postoji i neki drugačiji ishod.

Veselinović podseća da je ovde već bilo nasilja, da je ubijen Oliver Ivanović, a prebijen Borko Stefanović, i upozorava da stalna podela na tabore “ne može da se završi dobro”.

On se protivi razračunavanju nasiljem i napominje da će odgovor na političko nasilje biti isto takvo političko nasilje.

FoNet / Ognjen Stevanović

FoNet / Ognjen Stevanović

“Mi ne smemo to da uradimo, zato što je na nama uloga i na nama je odgovornost da tu debatu i taj javni prostor napravimo dostojnim života čoveka”, poručio je Veselinović.

Istovremeno, Dejan Vuk Stanković ističe da demokratija nije samo neobuzdana sloboda, već da podrazumeva podržavanje slobode drugih.

FoNet / Aleksandar Koković

FoNet / Aleksandar Koković

Prema njegovom stavu, “kada se naruše granice slobode, trebalo bi da se na neki način dovede u pitanje taj koji te granice ruši”.

Kako je obrazložio, bez obzira na to da li je reč o ovima koji prete novinarima zato što ne vole njihovu uređivačku politiku, ili ovima koji shvataju političke promene kao preki sud.

I jedno i drugo je devijacija demokratije, zaključuje Stanković. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare