Delegacija EU obišla radove na izgradnji pregrada sliva Puste reke

BOJNIK

Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin je danas, zajedno  sa menadžerom  Evropskog PROGRES-a Gremom Tindalom i predsednikom opštine Bojnik Nebojšom Nenadovićem, obišao radove kod sela Magaš, na izgradnji antierozivnih pregrada na slivu Puste reke.

 

 

Ove pregrade treba da doprinesu zaštiti lokalnog stanovništva i njihove imovine od mogućih poplava.
Hudolin je rekao da će zaštita od poplava i dalje biti jedan od velikih prioriteta Evropske unije u pogledu razvoja Srbije.
„Izgrađene brane spašavaju građane od poplava i sprečavaju negativne efekte koji usporavaju napredak ovih oblasti. Na žalost, bili smo svedoci nedavnih teških poplava koji su pogodili Srbiju, ali smo takođe videli i partnerstvo, spremnost i efikasnost pomoći Evropske unije u obnovi, ali i prevenciji što boljeg sprečavanja takvih katastrofa. EU je zajedno sa preduzećem „Srbijavoda“ izdvojila 200.000 evra za izgradnju antierozivnih struktura i osiguravanje bezbednosti lokalne populacije i njihove imovine. Ja nisam inženjer, niti stručnjak u ovoj oblasti, ali sam već video slične strukuture koje su u funkciji na drugim lokacijama u Srbiji, kao i koliko su one bile efikasne kada je pala velika kiša, tako da verujem da će i ovde biti od koristi.“

bojnik-eu-1
Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRES-a podsetio je na poplave u Vranju od pre par godina, kada je šteta iznosila oko milion evra. Projekat od 200.000 evra će se praktično isplatiti kod prve sledeće poplave, čime se zapravo pokazuje da je mnogo bolje ulagati na ovaj način nego davati materijalnu kompenzaciju.“
Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović se zahvalio EU i ljudma koji su do sada pomogli.

bojnik-eu-2
„Saradnja postoji od 2010. godine i to na više projekata. Nama je pre mesec dana „prošao“ projekat za dovođenje zdrave pijaće vode u mesnoj zajednici Gornje Brijanje, gde smo na taj način pokrili 168 domaćinstava. Učešće EU je iznosilo 98.000 evra. Zahvaljujući pomoći EU sagrađena je i mlečna pijaca. Zbog svega toga odlučili smo da u dobitnike Oktobarske nagrade opštine Bojnik uvrstimo i Evropsku uniju, koja nam je pomogla i pomaže u relizaciji nekoliko bitnih projekata, “ rekao je Nenadović.

bojnik-eu-4 bojnik-eu-5

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare