Degustaciono-edukativni centar, nova turistička ponuda Niša jedinstvena u Srbiji

NIŠ

Uz podršku Gradske opštine Pantelej i fondersku podršku organizacije EuPROPlus, koja finansira projekte lokalnog ekonomskog razvoja, Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša, realizovalo je projekat Degustaciono-edukativnog centra Niš. Centar je zvanično otvoren kraje protekle nedelje kao prvi centar takvog tipa u Srbiji. Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa “EU Pro plus”.Vrednost projekta je 55.000 dolara. U Degustaciono-edukativnom centru Niš posetiocima i turistima biće prezentovani „Zalogaji juga“,  poznati kulinarski specijaliteti koji su deo tradicije jugoistočne Srbije. Otvaranju Centra prisustvovale su mnogobrojne zvanice među kojima je bio i  Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede. Bogićević je na otvaranju istakao da je ovo važan korak ka plasiranju brendiranih proizvoda iz Srbije u svet.

                       „Srbija proizvodi veoma kvalitetne proizvode, a do sada smo imali probleme da te proizvode geografski brendiramo i da ih brendiramo uopšte. Ovaj projekat je veoma dobra stvar, a edukacioni centra će doprineti da se krene snažnije u to i da se naši brendirani proizvodi prodaju svuda u svetu, što je i cilj. Mislim da ćemo tako steći još veći ugled u svetu i da ovakvi edukativn centri fale u Srbiji“, naglasio je Bogićević.

                       Otvaranju je prisustvovao i predsednik Skupštine dr Boban Džunić. On je naveo da će ovaj Centar pospešiti turističke potencijale.

                      „Ovo je prvi centar ove vrste otvoren u Republici Srbiji i zahvaljući tome Grad Niš će pospešiti turističke potencijale, iako je Niš, odnosno čitav jug poznat po dobroj hrani. Veliki broj turističkih radnika je učestvovalo u ovom projektu koji će doprineti da se za Niš pročuje i van naših granica, po dobroj hrani i po ljudima koji će ovde sticati svoja znanja. Naš zajednički cilj i zadatak je da što veći broj mladih ljudi ostane da se  školuje i da nakon završetka školovanja živi i radi u našem Gradu“,  istakao je dr Boban Džunić.

                      Nataša Stanković predsednica Opštine Pantelej kaže da će ovaj objekat puno značiti učenicima Ugostiteljske škole, koji će u ovom objektu zajedno sa svojim profesorima održavati kulinarske radionice.

                      „Ovaj jedinstven prostor koji je opremilo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika biće edukativnog karaktera, namenjen deci iz Ugostiteljske škole koja će moći ovde, da zajedno sa profesorima, održavaju brojne radionice iz kulinarstva, turistima, ali i svim posetiocima koji su zainteresovani da obiđu našu gradsku opštinu Pantelej gde mi u sklopu našeg prostora imamo i Kuću zanata koja je dugi niz godina jedna turistička tačka na teritotiji naše opštine“, kazala je Stanković.                

                 Iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika navode da je cilj otvaranja Degustacionog centra umrežavanje lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja kako bi se plasirali brendovi sa juga Srbije širem spektru posetilaca. Predsednica ovog udruženja Ančica Dimitrijević kaže da će biti otvoren i jutjub kanal, koji će pomoći u prezentovanju svega onoga što se radi u okviru Degustacionog centra.

                   „Cilj otvaranja Degustacionog centra je umrežavanje lokalnih proizvođača hrane i ugostiteljstva, kako bismo plasirali brendove sa juga Srbije i pokazali turistima koji su to kvaliteti našeg kraja.  Imamo kvalitetne sokove, džemove, ajvare, a u ponudi su i jela poput pita, sarmica, rebarca, tako da turisti iz našeg Grada odlaze sa velikim doživljajem kada je hrana u pitanju. Centar je pre svega namenjen svim proizvođačima hrane i ugostiteljskim objektima“, istakla je na otvaranju prvog Degustaciono-edukativnog centra u Srbiji  Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare