Danas počinju 27. Internacionalne horske svečanosti koncipirane kao “elitna kultura dostupna svima”

NIŠ

Hor i Simfonijski orkestar RTS-a otvoriće večeras u 20:30 na Letnjoj pozornici 27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu. Na programu će biti jedno od najčuvenijih dela svetske muzičke literature, neizmerno popularno muzičko scensko delo koje spada u najslušanija dela ozbiljne muzike – Karmina Burana Karla Orfa pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Kako kažu organizatori na večerašnjem koncertu nastupiće i združeni niški horovi – Hor Crkve Sv. Nikole sa prijateljima, Hor Voda živa i Hor profesora Muzičke škole. Uz njih će nastupiti i najbolji pevači gostujućih horova ovogodišnjeg festivala,  članovi dečjih horova “ Zvezdice” iz Leskovca i osnovne škole “Sveti Sava“ i osnovne škole  “Ratko Vukićević” iz Niša. Uz soliste, soprana Aleksandru Jovanović, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Dušana Matića, maestro Bojan Suđić će na sceni predvoditi ansambl od preko 500 učesnika – navode organizatori.

“ Trudili smo se da ove godine bude zanimljiv takmičarski program gde će se pojaviti horovi koji dolaze iz raznih krajeva Srbije, okolnih zemalja i drugih evropskih zemalja, kao što je slučaj sa Rusijom. Zanimljivo je da će svake večeri biti po pet horova koji će takmičiti , to su središni dani festivala , 6. I 7. Jul a sve počinje velikim spektaklom kao što je već to lepa tradicija na Horskim svečanostima koji se neguje punih 50 godina.”, rekao je danas na konferenciji za štampu Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, organizatora Horskih svečanosti . On je dodao da se ove godine uvode novi zanimljivi koncerti koji će doprineti da Horske svečanosti budu još zanimljivije i spektakularnije.

Ovogodišnje Horske svečanosti trajaćedo 8. Jula. Na Letnjoj pozornici će nastupati i  takmičiti se horovi iz Beograda, Skoplja, Novog Sada, Atine, Moskve, Zrenjanina, Segedina, Mađarske, Sofije i Republike Srpske.

Horske svečanosti će imati i zanimljiv prateći program. Predviđeno je da svake večeri publika može da prisustvuje probi horova na Pozornici i biće pozvani da pevaju poznate , popularne melodije .

“To tako funkcioniše svuda u svetu na festivalima horske muzike i sugurni smo da će to tako biti i kod nas, pogotovu što znamo da među posetiocima uvek ima mnogo onih koji su nekada pevali u horovima a koji su sada aktivni pevači” dodaje Savić.

Svakog dana u toku trajanja Horskih svečanosto na ulicama Niša biće održavani svojevrsni koncerti.

Kao posebnu atrakciju organizatori navode koncertni performans nemačkog ansambla “Kaliomene”. Oni će u subotu u 23 sata u Oficirskom domu izvesti gregorijanske korale uz svetlosne projekcije.

“ Vrhunac u našem programu je nasup ženskog ansambla “Kaliomene koji dolaze iz Nemačke . Izvešće svoj poznati projekat “Viridisima”. Sa tim projektom su one nastupale u mnogim evropskim zemljama a koji podrazumeva afirmaciju gregorijanske muzike i savremene muzike u greorijanskoj obradi uz spektakularne specijalne efekte, svetlosne efekte u hiperakustičnom prostoru , u izložbenoj Sali Oficirskog doma” objasnio je Srđan Savić, koji smatra da će ovogodišnje Horske svečanosti opravdati očekivanja.

“ Pokušala sam da u organizovanju Niških horskih svečanosti primenim svoja iskustva sa različitih evropskih festivala na kojima sam već decenijama prisutna. Deset horova je odabrano kaoi i uvek. Bilo je horova koji nisu ušli u selekciju”, kazala je Tamara Adamov Petijević, umetnički direktor i selektor festivala koja je dodala da je “Koncept festivala  – elitna kultura dostupna svima. Pokušali smo da uvedemo nešto što do sada nije bilo na festivalu , gregorijanske korale, suptilnu muziku srednjevekovnog zapada”.

Na zatvaranju po tradiciji je dodela festivalskih nagrada. Biće proglašen najbolji hor i horovi koji su se svojim kvalitetom istakli.

image description

Kompleti karata po ceni od 500 dinara za sva četiri dana Internacionalnih horskih svečanosti mogu se kupiti u NKC-u (Stanoja Bunuševca bb) od 9 do 15h, kao i od 15 do 21h ispred bioskopa “Vilin grad”. Posle početka festivala mogu da se kupe i karte za pojedinačne dane po ceni od 200 dinara, na samom ulazu u Letnju pozornicu.

Ansamble će na ovogodišnjem festivalu ocenjivati međunarodni žiri, kažu organizatori, koji će raditi u sastavu: Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar – predsednik žirija (Srbija), Sonja Marinković, muzikolog (Srbija), Mihajlo Lazarević, dirigent (Crna Gora), Andrej Gorjačev, dirigent (Rusija) i Tatjana Dmitrova, dirigent (Rusija).

“Horske svečanosti će ovaj put, posle perioda tokom kojeg se organizator kretao u prilično skučenim finansijskim okvirima i usled toga pomalo snebivao kad je reč o boravku horova u Nišu sve vreme festivala, ponovo pružiti šansu gostujućim pevačkim družinama da u punom kapacitetu osete naše južnjačko gostoprimstvo, što će znatno obogatiti prateće i neformalne aspekte ove manifestacije. Horovi će, naime, imati dovoljno vremena i za tradicionalni defile centrom grada i za revijalne nastupe na reprezentativnim gradskim lokalitetima, a to su momenti koji će, uveren sam, neizmerno doprineti šarmu Internacionalnih horskih svečanosti”, kazao je Srđan Savić.

Horske svečanosti podržane su od grada Niša i Ministarstva kulture.

Program 27. Horskih svečanosti

Četvrtak 5. jul – 20:30 – svečano otvaranje

Združeni niški horovi: Hor Crkve svetog Nikole sa prijateljima, Hor “Voda živa”, Hor profesora Muzičke škole Niš, Dirigent: Miroslav Ivanković

„Open songing“ – zajedničko pevanje dečjih horova i publike, učestvuje Hor dirigenata Srpske horske asocijacije

Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, Dirigent: Bojan Suđić

Solisti: Aleksandra Jovanović, sopran, Aleksandar Tolimir, tenor, Dragutin Matić, bariton

Dečji hor „Zvezdice“, Leskovac (dirigent: Jelena Cvetković Crvenica)

Hor OŠ „Sv. Sava“, Niš (dirigent: Gordana Stamenković)

Hor OŠ „Ratko Vukićević“, Niš (dirigent: Valentina Dinić)

Petak 6. jul – 20:30 – Takmičarski program

 1. Hor Aliluja, Beograd, Srbija, Dirigent: Milica Radivojević
 2. Hor „France Prešern“, Skoplje, Makedonija, Dirigent: Tomislav Šopov, Klavir: Andrea Naunov
 3. Hor Akud Uns „Sonja Marinković“, Novi Sad, Srbija, Dirigent: Dunja Deurić
 4. Hor „Sinhroni Ekfrasi“, Atina, Grčka, Dirigent: Tomas Luciotis (Thomas Louziotis)
 5. Hor „Elegija“, Moskva, Rusija, Dirigent: Marina Aleksejeva

Od 22 sata

„Open singing“ – zajedničko pevanje horova i publike.

Koncert muškog vokalnog ansambla „Konstantin“ iz Niša (dirigent Dalibor Marković).

Subota 7. jul – 20:30 – „Open singing“

Javna horska proba i zajedničko pevanje horova i publike, učestvuje Hor dirigenata Srpske horske asocijacije, gostujući ansambli i dirigenti

Od 21 sat Takmičarski program

 1. Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo banatski“, Zrenjanin, Srbija, Dirigent: Senka Milisavljević
 2. Hor „Argenteus“, Segedin, Mađarska, Dirigent: Gabor Kovač (Gábor Kovács)
 3. Akademski hor „Sveta Paraskeva“ Nacionalne akademije umetnosti, Sofija, Bugarska, Dirigent: Galina Lukanova, Klavir: Mario Jocov i Manol Paskalev
 4. Akademski hor „Mirče Acev“, Skoplje, Makedonija, Dirigent: Jasmina Gjorgjeska
 5. Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Republika srpska/Bosna i Hercegovina, Dirigent: Rade Radović

Nedelja 8. jul – 20:30 – Dodela nagrada i svečano zatvaranje

21 sat – Revijalni program i „Open singing“, izvođači: Hor dirigenata Srpske horske asocijacije i svi gostujući horovi

Revijalni program Horskih svečanosti

Četvrtak 5. jul

 • 20:30 Letnja pozornica u Tvrđavi: „Open singing“ – koncept zajedničkog pevanja horova i publike na otvorenom, u vidu javne horske probe. Ove godine biće predstavljen po prvi put na Internacionalnim horskim svečanostima, uz podršku Hora dirigenata Srpske horske asocijacije, gostujućih ansambala i dirigenata i lokalnih umetnika. Detalji ovog performansa biće objašnjeni na licu mesta.
 • 23:00 „Horske serenade“: javni nastupi horova na otvorenom u raznim delovima grada (Crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Parku Sv. Save, porta Crkve Sv. Pantelejmona, Pobedina ulica, plato ispred Narodnog pozorišta).

Petak 6. jul

 • 11:00 Oficirski dom: pres – predstavljanje notnih i muzičkih izdanja uz učešće dirigenata, muzikologa, kritičara, novinara. Moderator: Aleksandra Paladin.
 • 18:00 Defile horova: Studentski dom kod Pravnog fakulteta – Trg kralja Aleksandra – Tržni centar „Kalča“ – Pobedina – Trg kralja Milana – Tvrđava
 • 22:00 Letnja pozornica u Tvrđavi: „Open singing“ i kraći koncert muškog vokalnog ansambla „Konstantin“ iz Niša.

Subota 7. jul

 • 11:00 Oficirski dom: pres – kritički osvrt na nastupe horova prethodne večeri. Učestvuju članovi žirija, umetnički direktor Festivala, dirigenti, članovi horova i publika. Moderator: Aleksandra Paladin.
 • 20:30 Letnja pozornica u Tvrđavi: „Open singing“
 • 23:00 Oficirski dom: Ansambl „Kaliomene“ (Nemačka): Viridissima – koncert/performans gregorijanske i savremene muzike sa svetlosnim projekcijama. Nedelja 8. jul
 • 11:00 Oficirski dom: pres – kritički osvrt na nastupe horova prethodne večeri i Festival u celini. Učestvuju članovi žirija, umetnički direktor Festivala, dirigenti, članovi horova i publika. Moderator: Aleksandra Paladin.
 • 21:00 Letnja pozornica u Tvrđavi: „Open singing“
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare