Dan zimske vožnje biciklom na posao

BEOGRAD

Zeleni Srbije poyvali su danas na odlazak biciklom na  svakodnevne aktivnosti.

Danas se obeležava međunarodni „Dan zimske vožnje biciklom na posao“ (Winter Bike To Work Day) koji povezuje gradove širom sveta čiji su se stanovnici obavezali voziti bicikl na posao, u školu, na fakultet, podesećaju Zeleni Srbije.

Ističu da vožnja bicikla ima veliki socijalni, ekonomski i ekološki značaj.

“Pre svega pod tim podrazumevamo pozitivan uticaj na zdravlјe lјudi i održavanje kondicije, uživanje u prirodi, a predstavlјa jeftiniji, ekološki i često brži način prevoza, sa „0%“ emisije štetnih gasova.
Zbog saobraćajnih gužvi i problema sa nedostatkom parking prostora koji sve više građanima oduzima zelene površine, države se okreću izgradnji biciklističke infrastrukture, zbog čega prevoz biciklom ima značajan udeo u svakodnevnom prevozu. Zeleni Srbije smatraju da Srbija, i pre svega grad Beograd, imaju velike mogućnosti, ali i ogromnu potrebu za uvažavanje potreba biciklista i promociju biciklizma”, navode Zeleni Srbije.

Takođe, Zeleni Srbije žele da upozore da od ukupne količine zagađujućih materija koje se nalaze u vazduhu u urbanim sredinama, čak 70% potiče od izduvnih gasova motornih vozila.

Zbog toga ističemo značaj ovog zelenog transporta kao ekološkog prevoznog sredstva koje doprinosi zdravijem načinu života, ne zagađuje vazduh i pomaže u borbi protiv klimatskih promena, ističu.

Dodaju i da je veliki broj gradova uvideo je prednosti biciklističkog saobraćaja za gradska putovanja.

“U Holandiji se oko 27% ukupnog prevoza na godišnjem nivou obavi biciklom, od čega se 25% ostvari za vreme odlaska na posao. U Danskoj se oko 18% saobraćaja ostvaruje biciklom, dok je broj biciklista svake godine sve veći. Za njima slede Nemačka, Švedska, Norveška Finska i Japan, a potom Švajcarska u kojoj se 5% prevoza ostvari biciklom, a preko 10% stanovništva koristi bicikl kao prevozno sredstvo do posla”.

Zeleni Srbije opominju da u Beogradu mali procenat građana (oko 1%) koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a naš Grad se svakodnevno suočava sa problemima saobraćajnih gužvi, bezbednosti, buke, zagađenja vazduha, narušenog zdravlјa građana i posledicama klimatskih promena. Zeleni pohvalјuju dosadašnje aktivnosti kojima su adaptirane postojeće biciklističke staze i izgrađena nova infrastruktura u Beogradu. Zbog toga apelujemo na lokalne i regionalne vlasti da nastave sa takvim aktivnostima i da obezbede potpuno integrisanje biciklističkog saobraćaja, kao i njegovo dugoročno prisustvo u izradi planova održivog razvoja saobraćaja gradova.

Značajan broj svakodnevnih putovanja kao što je odlazak na posao, u kupovinu ili u školu mogu se obaviti biciklom i zbog toga Zeleni Srbije pozivaju građane da koriste ovaj zeleni prevoz, jer ćemo na taj način doprineti pobolјšanju kvaliteta života u gradovima i smanjiti zagađenje životne sredine, povećati bezbednost u saobraćaju i unaprediti zelene i javne površine.
Saopštenje u celosti možete preuzeti iz priloga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare