Dan sećanja na žrtve u drumskom saobraćaju

LESKOVAC

Na platou ispred Leskovačkog kuluturnog centra Savet za bezbednost grada i Savet za bezbednost u saobraćaju obeležili su Dan sećanja na žrtve u drumskom saobraćaju. Oni su u saradnji sa leskovačkom saobraćajnom policijom i PU „Vukica Mitrović“ organizovali tri aktivnosti. Prva je simbolično zaustavljanje saobraćaja na pet minuta, bezbedan prelaz dece preko pešačkog prelaza i podela knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ deci.

Milun Dinić, predsednik Savet za bezbednost grada, kaže da je ovaj dan prvi put obeležen 1993. godine u Velikoj Britaniji.

„Ovaj dan je nastao kao sredstvo da se oda pošta žrtvama saobraćajnih nezgoda i pruži podrška njihovim voljenima koji moraju da se izbore sa patnjom i emotivnim i praktičnim posledicama tog događaja. Inače, svakodnevno u svetu više od 3000 ljudi smrtno strada od posledica saobraćajnih nezgoda. Godišnje oko 50 miliona biva povređeno. U prvih devet meseci 2018. godine na teritoriji Leskovca bilo je 294 saobraćajnih nezgoda, od toga 175 sa stradalim licima. Poginulo je osam lica, dok je teške telesne povrede dobilo 46 lica. Visina materijalne štete je oko 16 miliona dinara. Obeležavanjem ovog dana skrećemo pažnju javnosti na posledice saobraćajnih nezgoda, kao i mere koje se preduzimaju da se one spreče.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare