Priprema snimanja dokumentarca o Vladi Iliću

VLASOTINCE-BEOGRAD

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao je u svom kabinetu prijem za filmske stvaraoce Vladimira Kajlovica, reditelja i Miloša Krstića, producenta, koji već uveliko rade na pripremi snimanja dokumentarnog filma o prvom modernom gradonačelniku Beograda, Vlasotinčaninu Vladi Iliću.
Da je život vrlo često satkan od mnogo iznenađenja govori i činjenica, da je sam producent Miloš Krstić poreklom iz vlasotinačke opštine, tačnije njegov otac, Slavko Krstić bio je poznati primarijus i specijalista ginekologije u leskovačkoj bolnici, a rođen u selu Dadincu koje je udaljeno samo nekoliko kilometara od Vlasotinca, gde i sam Miloš vrlo često, u toku godine, dolazi i boravi u porodičnom domu.
” Bili smo veoma prijatno iznenađeni činjenicom da gradonačelnik Beograda, gospodin Zoran Radojičić zna puno toga o bivšem gradonačelniku Beograda, našem zemljaku Vladi Iliću. Bio je to veoma prijatan i koristan razgovor u kome smo gradonačelniku našeg glavnog grada izneli našu želju i naše planove u vezi snimanja dokumentarnog filma o prvom modernom gradonačelniku Beograda Vladi Iliću – informiše nas na početku razgovora Miloš Krstić, producent.
Da li ste dobili podršku od strane gradonačelnika naše prestonice za vaš filmski projekat ?
” Da, naravno. Gradonačelnik Radojičić je posebno istakao, da su ovakvi projekti izuzetno važni i dragoceni za istoriju samog Beograda. Imamo i punu podršku predsednika opštine Vlasotince, gospodina Zorana Todorovića, a sam film će prikazati paralelu Beograda, kako je nekad izgledao, a u isto vreme kako danas funkcioniše i kako se razvija.
Da li nam možete reći kada ćete početi sa snimanjem filma ?
” U planu smo da taj posao počnemo i završimo u toku naredne 2019.godine. Mnogo toga smo uradili u samoj pripremi filma, a ima još puno toga što moramo uraditi, tako da ne možemo precizno odrediti vreme početka snimanja samog filma.


Šta će biti fabula filma ?
“To je priča da je jedan od najbogatijih ljudi u Kraljevini Jugoslavije, završio u socijalističkoj Jugoslaviji bez igde ičega i u potpunoj bedi. Da li je on to zaslužio, mi ne znamo, niti ćemo se baviti tom temom. Ideja nam je da kroz životni put ovog čoveka prikažemo razvoj moderne države, ali i prestonice Beograda. Od turske mahale do savremene prestonice, Beograd je prošao put u gotovo samo četiri godine, četiri godine kada je na čelo prestonice bio upravo Vlada Ilić. On je čovek koji je usmerio Beograd, pa i samu državu na put nezadrživog razvoja. Ni Drugi svetski rat, ni promena vlasti i ideologije nisu zaustavile ovaj razvoj. I pored svih afera, koje su, možda, istinite, a možda i nisu, ovaj čovek, Vlada Ilić je ostavio neizbrisivi trag u samoj istoriji Beograda, ali i Srbije. Na tom tragu ćemo i graditi ovaj film, ne zanemarujući, pri tom, ni onu ,,mračnu stranu” njegovog lika i dela.
Gde će biti sve snimljen materijal za film ?
” Naravno da se priča počinje da se hronološki odmotava od rodnog kraja i Vlasotinca početkom 20.veka i odrastanja Vlade i njegovog školovanja, a relevantni sagovornici približiće nam to vreme. Obavićemo snimanja i u Leskovcu, Beogradu, Londonu i Berlinu, a ova dva poslednja grada imaju posebno važnu ulogu u životu i radu Vlade Ilića. Poseban akcenat biće dolazak Vlade Ilića na čelo Beograda, zatim njegovo delovanje u Drugom svetskom ratu, gde ćemo imati različita i suprostavljena mišljenja samih sagovornika, a u posleratnom periodu biće prikazan – smrt u bedi Vlade Ilića. Pokušaćemo da kroz dva vremena, dve paralelne radnje objasnimo i same poteze koje je vukao Vlada Ilić u istorijskom pregledu vremena u kome je živeo i radio i njegovu zaostavštinu. Vlada Ilić je paradigmatska ličnost za prelazak Srbije iz zaostale u građansku, kao i našeg glavnog grada iz turske mahale u moderni evropski grad. Priča o Vladi Iliću je i priča o razvoju Srbije i Beograda, jednostavno rečeno, to je priča o nama – kaže nam na kraju razgovora Miloš Krstić, producent i dete naše gore list.

ČETA MALA ALI ODABRANA
U realizaciji dokumentarnog filma o prvom modernom gradonačelniku Beograda, pored Miloša Krstića, kao producenta učestvuje još nekoliko neumornih filmskih stvaralaca.
” Produkciju potpisuje ,,Jug film” iz Vlasotinca i PanArt film iz Pančeva, scenaristi su Nebojša Ilić – Ilke i Vladimir Kajlovic, a saradnik na scenariju je Saša Stanković, autor knjige ,,Vlada Ilić prvi moderni gradonačelnik Beograda” – upoznaje nas sa, malom ali odabranom, filmskom ekipom neumorni Miloš Krstić, koju čeka izuzetno težak i odgovoran posao u realizaciji dokumentarnog filma o Vladi Iliću prvom modernom gradonačelniku Beograda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare