Dačić o presudama i iseljavanju s juga

LESKOVAC
Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da bi Srbija trebala mnogo bolje da se organizuje kada su u pitanju privrednbi sporovi pred medjunarodnim sudovima.

On je, odgovarajući na pitanje novinara JUGpressa da prokomenatriše izgubljeni spor prema kome Srbija Grcima treba da plati četrdeset miliona dolara za spor oko Borskih rudnika, rekoa da se “tim tužbama i arbitražama po raznim temama, a ima ih dosta, mora pristupiti na ozbiljan način”.

“Dosta je bilo takvih slučajeva , ako se sećate,  mi smo izgubili i spor za onu aferu „Satelit“, pa smo onda napravili neko poravnanje gde smo dobili veoma malo u odnosnu na ono što smo platili. To znači da ovim problemima treba da se pristupi na jedan veoma odgovoran način”, rekao je Dačić I doda da je “na prošloj sednici Vlade, premijerka je zadužila da se napravi jedan pregled svih tužbi i sporova koje imamo pred arbitražama koje su u svetu ida vidimo na koji način treba da branimo svoje interese”.

On je rekao I da “nije dobro  što smo , čini mi se, u poslednjih 20 godina većinu tih sporova pred međunarodnim arbitražama izgubili”.

On je rekao I da treba da se void računa da ne dolazi do takvih sporova.

Ali, u biznisu ponekad dolazi do toga i važno je dobro se organizovati da se zastupa država. Jer, u slučaju gde postoje sporovi,  gde država ima vlasništo ili gde su u pitanju državni organi,  država će morati da plati. To naravno, imajući u vidu sve ono što radimo, štednju koju sprovodimo nije za nas dobro i siguran sam da, pošto taj proces dosta dugo traje, jedno 12-13 godina”.

Dačić “misli” da,  za sada,  nema sporova ili mu nije poznato da postoje sporovi , koji su nastali u poslednjih pet godina.

“Uglavnom su sporovi iz nekog vremena pre, ali na kraju krajeva račun dolazi ovoj Vladi”, rekao je Vučić.

On je na pitanje da prokomentariše sve veće iseljavanje iz Bujanovca, Prešea I Medvedje Albanaca, Srba u Roma, rekao da  “generalno treba posvetiti veću pažnju jugu Srbije i razvoju juga Srbije, uključujući i ove tri opštine”.

“ A to se , pre svega,  odnosi na ekonomsku situaciju, životni standard, stopu nezaposlenosti. Ja se sećam da smo Vučić i ja dolazili u Vranje i iz Vladičinog Hana su nam rekli da je stopa nezaposlenosti bila veća od 50%! I to u Vladičibnom Hanu koji nema višenacionalnu strukturu”, rekao je dačić.

On je dodao da “to mora da se popravi”.

“Mislim da je taj jedan koncept razbvoja juga Srbije od vitalnog značaja za interese Srbije. Ova teritorija ne sme da se prazni, a mi na žalost imamo takvu situaciju u južnoj i u istočnoj Srbiji”, rekao je Dačić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare