Buždet grada Vranja u suficitu

VRANJE

Zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici gradskog rukovodstva, ove godine, prihodi u budžetu grada Vranja su 2,1 milijardu dinara, rekao je na konferenciji za novinare, koja je održana u sedištu SNS, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Nenad Tasić.

U pomenutom periodu tekući prihodi su veći za oko 390 miliona, a izvorni za oko 140 miliona dinara, što je za oko 30 odsto više nego u istom periodu 2018. godine, istakao je Tasić.

Za oko 30 odsto povećani su i prihodi po osnovu zakupa građevinskog zemljišta i stanova.

„Značajno povećanje imamo i kod prihoda po osnovu doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta koji je u 2018. godini iznosio 12 miliona dinara, a sada je za deset meseci već naplaćeno 45 miliona. Kod poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica imamo veću naplatu za 45 miliona u odnosu na isti period prošle godine. Kod komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru naplaćeno je 20, a kod poreza na zarade 65 miliona“, rekao je Tasić.

Povećanje prihoda prvenstveno je rezultat ažuriranja poreske baze koju je grad Vranje sproveo sa Vladom Švajcarske i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije.

Tasić je obavestio novinare da je gradski budžet poslednja tri meseca  u suficitu. Tokom avgusta iznosio je 20 miliona, u septembru 23 miliona, a u oktobru je suficit iznosio blizu 30 miliona dinara.

To je rezultat odgovornog rada na finansijskoj konsolidaciji u prethodne tri godine.

Tasić je govorio i o tome kako je prethodna vlast loše radila i da je ostavila velika dugovanja.

Gradska vlast je vratila blizu 600 miliona dinara finansijskih obaveza i u narednom periodu će nastaviti sa praksom da ne preuzima obaveze koje ne može da servisira.

On je dodao da pozitivni rezultati ne bi bili ostvareni bez velike podrške Republike i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naročito prilikom realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Lokalnoj samoupravi u prethodne tri godine iz Republike su prebačena sredstva u iznosu od blizu milijardu dinara. 

Od toga, najviše para je iz Republike stiglo za rekonstrukciju Pozorišta „Bora Stanković“. Reč je o 173 milona dinara, kao i 115 miliona

za infrastrukturno uređenje lokacije za stanove pripadnika službi bezbednosti.

Država je učestvovala i u finasiranju uređenja Gradskog parka, Radničke ulice, novog vrtića u naselju Raška, šetališta u Vranjskoj Banji i rekonstrukcije ulice Bore Stankovića, rekao je na konferenciji za novinare rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Tasić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare