Brojnim manifestacijama obeležen Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu 

VRANJE

Povodom 4. oktobra – Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, gradonačelik Slobodan Milenković sa saradnicima priredio je  prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine. 

Milenković je ukazao na značaj obeležavanja ovakvih datuma, kakav je 4. oktobar. 

„U vremenu u kojem živimo veoma je važno da pamtimo i obeležavamo sve značajne datume u našoj istoriji. Naša je obaveza i dužnost da čuvamo od zaborava hrabrost i žrtvu naših predaka. Potrebno je da mlade ljude podsećamo na sve važne događaje i jubileje, kako bi se istina sačuvala od zaborava.  

Predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Olivera Đorđević je govorila koliko je važno obeležavanje svih važnih datuma iz naše istorije, jer je to prilika da se građani podsete na hrabre srpske ratnike koji su dali živote za slobodu. 

Održana je i svečana sednica Skupštine grada na kojoj je govorio predsednik lokalnog parlamenta Dejan Tričković. 

„Trogodišnja okupacija ovog kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. Iako se o ovim zločinima malo govori, brojni zapisi svedoče o stradanjima civila, ponajviše u Vranju i Surdulici, koja je bila prolazno mesto za brojne zarobljenike“, rekao je Tričković.  

U kuturno-umetničkom programu nastupili su hor „Daskal“ Pedagoškog fakulteta u Vranju i učenici vranjske gimnazije Mijat i Milijan Jovanović. 

Povodom Dana oslobođenja održan je i komemorativni skup ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju, gde je odata pošta poginulim ratnicima iz Vranja i okoline u Velikom ratu. 

Pomen poginulima služio je episkop bihaćko – petrovački Sergej sa sveštenstvom eparhije vranjske.  

U programu su nastupili glumac vranjskog pozorišta Marko Petričević i učenici Osnovne škole „1. maj“ iz Vrtogoša. 

Brojne delegacije položile su vence i cveće na Spomen kosturnicu. 

U Galeriji Narodnog muzeja priređena je izložba pod nazivom „Sveti Vikentije Mitropolit Skopski“, koju su priredili Državni arhiv Srbije i Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje.  

Održano je i predavanje na temu „Srpski vojnik u Velikom ratu 1914 – 1918“ profesora dr Saše Stanojevića, sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare