Bolje sutra ili malo sutra

LESKOVAC

Iščekivanje bolje budućnosti, u šta nas stalno uveravaju svakodnevnim obraćanjima putem medija, se baš odužilo, piše u autorskom tekstu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress dr Marina Dimitrijević.

Istorija je pokazala da je čovek strpljivo biće i da može mnogo da izdrži. Ipak, čini se da je mnogima ponestalo strpljenja. Da li je danas strpljenje svih nas na probi? Svedoci smo čudnih i loših dešavanja. Svakodnevno čujemo da je neko pokušao da oduzme sebi život, a neko je i uspeo u tome. Drugi pak okrivljuju svoje najmilije za bedu i nemaštinu u kojoj žive. To čine nesvesno iz nemoći, jer se pravim akterima ove kolektivne drame ne mogu ni obratiti. Mnogo se čemera i otrova nagomilalo u dušama ljudi, pa se izlaz ne retko traži u nečem nerealnom, imaginarnom, pogrešnom. Da li je rešenje solidarisati se sa gubitnicima da bi nam sopstvena muka izgledala manja, a život manje bolan? Može li se izbeći sveprisutni osećaj poniženja, dodvoravanja, licemerstva, zatupljivanja… Koliko još ima štofa u narodu koji može da upije sve nakaradnosti i pretvaranja svuda i na svakom mestu?

Teško mi je i da pomislim da sve jednog momenta može da sklizne u haos, u beznađe. Opet, ne želim da slušam starije, da nikada nije toliko teško, da teže i gore ne može biti. Trpljenje ne bi trebalo da bude opcija. To nas je i dovelo u mulj koji se svakim danom nagomilava. Doduše, bistre vode ima, tek toliko za ispiranje mozgova. Dobar i zdrav život ne podrazumeva samo odsustvo bolesti. Naprotiv, sreća, radost zadovoljstvo, ljubav prema bližnjima, prema poslu, preduslovi su za zdravlje i sreću ljudi. Nije sporno blagostanje i sreću treba zaslužiti trudom i zalaganjem, ništa se ne dobija na poklon. Ali se pitamo zašto nekim sve ide kao po loju, a drugima ne. Empatija, humanost, poštenje povlače se pred najezdom nezajažljivosti, gramzivosti, dvoličnosti. Vidi li se dno lažima?

Sigurna sam da je bolje sutra za sve nas u direktnoj vezi sa istinom i pravdom. Istina i samo istina je jedini lek za nezdravo stanje nacije koje predugo traje.

Marina Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare