Stari zahtevi za novog ministra prosvete

 NIŠ

Hitni pregovori o visini zarada zaposlenih, nastavak pregovora o pravednim platnim razredima, isplata 30.000 dinara za šest Svetosavskih nagrada, korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju, samo su deo pitanja sa kojama će zaposleni u prosveti izaći pred novim ministrom prosvete Brnkom Ružićem nastavljajući tako da se bore za zaštitu svojih prava. Prema rečima Gordane Arsić, člana Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Niš,  ova pitanja su postavljena još 2015.godine i na njih su dobili pozitivne odgovore, ali se do danas ta pitanja nisu rešila.

                  ‚‚Novog  ministra želimo da podsetimo na ta stara pitanja i na dugovanja Republike Srbije i Ministarstva prosvete prema svojim zaposlenima. Zahtev je jedan, da se ispune sve tačke sporazuma iz 2015.godine, a to su isplata svih dugovanja za Svetosavske nagrade, isplata  uštede u sistemu  zahvaljujući Uniji sindikata koji je smestio tehnološke viškove, izrada novog koeficijanta za prosvetne radnike koji iz dana u dan znače  manje zarade. Ovih dana je povećana minimalna zarada, a to dalje znači da se  plata prosvetnog radnika smanjuje. Do sada je odnos minimalca i plate profesora bila jedan prema dva, mi smo zahtevali jedan prema tri, a sada je ona manja i od toga‚‚- kaže Gordana Arsić.

                Ona dodaje sindikat zahteva povećanje koeficijenta i za nensastavno osoblje, pomoćnih radnika, ali i koeficijenta šefa računovodstva.

                  ‚‚Očekujemo da ministar da zeleno svetlo za ispunjenje ovih zahteva psobeno što je on u toku sa sa našim zahtevima jer je kao ministar lokalne samouprave sa ministrom prosvete učestvovao u našim pregovorima. Tačno zna naše probleme, a koliko čujem pozvao je sindikate na razgovor‚‚- dodaje Gordana Arsić.              

                     Unija sidikata prosvetnih radnika Srbije zahtevaće i uvođenje platnih razreda.Dogovoreno je da oni budu uvedeni  1.januara 2021.ali već pet godina unazad ništa se ne tadi po tom pitanju, kaže Arsić dodajući da se  ništa neće deseti ni u naredna dva meseca.

                    ‚‚Insistiraćemo sada da se u novom budžetu predvide veća sredstva  za prosvetu čije urušavanje traje godinama i u novom  budžetu joj se da mesto koje joj i pripada. Konačno smo se sada svi suočili sa tim koliko je prosveta važan stub ovog društva‚‚- zaključuje Gordana Arsić koja je ovim povodom juče održala konferenciju za novinare, a zbog epidemiološke situacije ona se sa novinarima srela na centralnom gradskom trgu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare