Besplatno u banje ide 573 penzionera iz Jablaničkog okruga

LESKOVAC

U Leskovcu postoji preko 30.000 penzionera, a njih 1400 se prijavilo na poziv za besplatno banjsko lečenje. Predsednik Udruženja penzionera u Leskovcu Bratislav Zdravković kaže za FoNet da se u Jablaničkom okrugu 573 penzionera našlo na spisku onih koji će moći da koriste usluge pet banja u Srbiji.

„Iz Leskovca je 383 osoba. Medveđa je dobila 20, Bojnik 28, Crna Trava 6, Lebane 58 i Vlasotince 78. Ovo je skoro duplo više nego prošle godine iz razloga što mi već duže godina insistiramo da se sagledaju opštine i gradovi koji imaju više penzionera koji primaju penzije manje od prosečne, odnosno od 29.500 dinara. U Leskovcu je takvih oko 80%. Oni će moći da idu u jednu od pet banja i to Sijarinska, gde ih ide najviše, polovina prijavljenih, Soko Banja, Bujanovačka, Niška i Prolom banja. Gledamo da to budu banje u blizini zbog manjih troškova puta, s obzirom da su cene pansiona u svim banjama iste, jer se to finansira preko PIO fonda. Penzioneri imaju pravo da biraju banju, ali ako nema dovoljno mesta da se ispune želje, onda se ide u neku drugu po želji penzionera ili po preporuci lekara. Od prošle godine uvedeno je još jedno ograničenje u pravilnik. Do sada je bilo da onaj ko ostvari pravo na besplatnu banju, to ne može da koristi ponovo u narednih pet godina, ali od ove godine je moguće samo jednom koristi pravo na besplatnu penziju.“

Zdravković podseća da udruženje članarinu koju prikupi podeli penzionerima sa najnižim primanjima i na taj način izraze međusobnu solidarnost.

„To dosta znači onima koji imaju samo 15.000 dinara. Pretpostavljamo da ih ima oko 2.000 na teritoriji Grada Leskovca.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare