Behljuli: Privredni aktiv može ako je multietnički

BUJANOVAC

Aktuelnu inicijativu za osnivanje Privrednog aktiva u Bujanovcu, poteklu od narodnog poslanika Nenada Mitrovića, komentarisali su za JUGPress i privrednici iz bujanovačke opštine.

Za vlasnika televizije „Spektri“ Nedžata Beljujija ideja o osnivanju aktiva je prihvatljiva jedino ako to telo od samog početka delovanja zadovolji, po njemu dva najvažnija kriterijuma – da ni u kom slučaju ne vrši funkciju koja bi mogla biti okarakterisana kao „paralelna vlast“, a drugi uslov je da aktiv mora da bude multietnički.

„Ja nemam ništa protiv osnivanja takve jedne organizacije, ali samo pod uslovima koje sam pomenuo. Naravno, ima još mnogo stvari o kojima treba razgovarati pre, i u toku formiranja ovakvog tela, tu mislim na strukturu organizacije, na organe, i hijerarhiju unutar jednog takvog tela“, ističe Beljulji.

„Kao privrednik iz opštine Bujanovac očekujem poziv inicijatora i spreman sam da učestvujem u radu aktiva, ali podvlačim, samo i jedino ako se aktivnosti harmonizuju sa svim nadležnim institucijama, tu mislim na lokalnu samoupravu, Koordinaciono telo, zatim Privrednu komoru Srbije, kao i sve ostale. Jedino u tom slučaju ova ideja može imati smisla, i aktiv može predstavljati jedan od mehanizama za pospešivanje ekonomskog razvoja opštine.“

Beljulji je primetio i da se od samog početka ova tema mnogo ispolitizovala.

Direktor bujanovačkog Megala Dragoljub Kostić ističe da je o Privrednom aktivu razgovarao sa poslanikom Mitrovićem  i da smatra da je ideja dobra.

„Ova inicijativa itekako ima smisla i uveren sam, nema nikakve veze sa politikom. Trebalo bi da svi privrednici sednu za jedan sto i razgovaraju o problemima sa kojima se susreću u poslovanju, o načinu i predlozima za njihovo rešavanje. Aktiv će, po meni, imati neku savetodavnu ulogu.“

Na naše pitanje o kojim problemima se konkretno radi, Kostić odgovara, „evo na primer, možemo razgovarati o nekim zastarelim odlukama od pre 20 i više godina po kojima se nekim preduzećima fakturiše  iznošenje smeća po kvadratu, a ne po stvarno pruženoj usluzi. Aktiv, takođe, može da bude od koristi kada se govori o kreditima, finansiranju, ali o svemu tome ćemo moći da govorimo mnogo više kada se ideja konkretizuje, što ja očekujem da se desi vrlo brzo, možda već do kraja nedelje“, završava Kostić.

Na ovu temu smo razgovarali i sa  Ljuljzimom Rašitijem iz bujanovačke Kancelarije Privredne komore Srbije, koji nam je rekao da nema nikakve zvanične podatke u vezi osnivanja aktiva, uputivši nas na svog nadređenog, Branislava Popovića, šefa odeljenja u Vranju.

„Nemam nikakvu informaciju o ovoj inicijativi niti je očekujem. Privrednici imaju pravo da se udružuju, da se organizuju u savete, klubove, aktive, ako procene da će im takva vrsta udruživanja olakšati ili poboljšati poslovanje. Iz ugla Privredne komore Srbije u tome nema ničeg spornog“ istakao je Popović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare