BAT radi na razvoju potencijalne vakcine protiv Covid-19 virusa preko svoje biotehnološke kompanije u Americi

BEOGRAD

Biotehnološka kompanija koja posluje u okviru British American Tobacco Grupe (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), počela je sa radom na razvoju vakcine protiv novog COVID-19 virusa, a koji je trenutno u fazi pred-kliničkog ispitivanja. Ukoliko testiranja pokažu dobre rezultate, kompanija veruje da bi, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, proizvodnja između jednog i tri miliona vakcina nedeljno mogla da počne već od juna. Takođe, kompletan projekat razvoja vakcina biće isključivo neprofitnog karaktera.

Za razvoj vakcine korišćena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duvana, koja je pokazala brojne  prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja vakcina, s obzirom na to da je potencijalno  sigurnija jer ne nosi patogene koji mogu da izazovu bolest kod ljudi. Uz to, brži razvoj omogućen je zahvaljujući tome što se u sadnici duvana sadržaj vakcine akumulira znatno brže. Istovremeno, za razliku od tradicionalnih vakcina koje često zahtevaju hlađenje, formula koju BAT razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturu.

British American Tobacco preuzeo je kompaniju KBP 2014. godine sa ciljem korištenja njenih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duvana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa sagorevanja duvana. Dodatno, KBP je bila jedna od retkih kompanija koja je te iste godine uspela da razvije efikasan tretman protiv ebole.

”U stalnom smo kontaktu sa Američkom agencijom za hranu i lekove, te očekujemo smernice za naredne korake. Takođe smo stupili u kontakt sa Odeljenjem za zdravlje i socijalnu pomoć u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i američkim regulatornim telom BARDA. Želimo da pružimo podršku i omogućimo pristup našem istraživanju kako bismo što više ubrzali razvoj vakcine protiv COVID-19, budući da je to izazovan i kompleksan proces. Verujemo da smo napravili značajan iskorak koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duvana i otvoreni smo za saradnju sa vladama i vladinim agencijama koje mogu da pomognu u borbi protiv COVID-19. KBP već neko vreme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duvana, a jedna od tih mogućnosti je upravo razvoj vakcina. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja novog COVID-19 virusa kroz korišćenje dostupnih tehnologija”, izjavio je dr David O’Reilly, direktor naučnih istraživanja u kompaniji BAT.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare