Bandera pala na kuću, leteli krovovi, lomilo se drveće, blokiran saobraćaj

NIŠ

Olujno nevreme u Nišu čupalo je stabla, lomilo grane drveća i oborilo nekoliko električnih stubova, zbog čega pojedini delovi grada nisu imali struju. Ekipe Štaba za vanredne situacije i Javno komunalnih preduzeća Mediana i Naisus, kao i niški vatrogasci radili su cele noći na otklanjanju posledica nevremena. Oluja je oborila više od pedeset stabala, nosila krovne konstrukcije, pričinjene su velike štete na automobilima, a u Brzom Brodu električni stub je završio u dnevnom boravku jedne kuće. Dvanaest osoba se javilo u Hitnu pomoć zbog povrede zadobijenih tokom nevremena.

                                 Nezapamćeno nevreme pogodilo je Niš oko 23 sata presninoć. Za dvadest pet minuta oluja je nanela veliku štetu a u Nišlijama život pretvorilo u haos. Olujno nevreme čupalo je drveće, lomilo grane, nosilo krovne konstrukcije, dok je zbog kiše i zapušenosti odvoda veliki deo niških ulica bio poplavljen. Veliki udari vetrova oštetili su oko 60 stabala drveća, od kojih su neka pala na automobile i na kolovoz. Jedno od tih drveća je i stogodišnji dud u Brzom Brodu, ali i drvo u porodičnoj kući Stanike Projekovske, koje je palo na strujne kablove i oborilo banderu koja je pala na kuću.  

                             U toku je procena štete kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

                            „Ima dosta automobila koji su stradali od drveća  koje je padalo, od strujnih kablova, kablova kablovskih operatera, u saobraćaju je noćas bilo dosta problema jer su neka stabla padala po bulevarima. Od jutros su ulice prohodne, naše ekipe su i dalje na terenu, JKP „Mediana“ rasčišćava teren. Veće materijalne štete nije bilo, ali smo svi na oprezu i pratimo meterološku prognosu“, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                           Po podacima koje su prijavili građani oluja je oborila više od pedeset stabala, ali procena je da ih ima i više kaže Nenad Stanković, gradski većnik za vanredne situacije. Ekipe Štaba za vanredne situacije i Javno komunalnih preduzeća Mediana i Naisus, Elektrodistribucije, kao i niški vatrogasci radili su cele noći na otklanjanju posledica nevremena. Na terenu je bila prisutna i saobrćajna policija kako bi obezbeđivala mesta na kojima je došlo do bustave saobraćaja. Prioritet je bio da se deblokiraju saobraćajnice.

                            „Najviše štete je nastalo u međublokovskim prostorima gde je drveće padalo na parkirane automobile i imamo dosta oštećenja parkiranih vozila. Prioritet je bio raščišćavanje i osposobljavanje svih prioritetnih pravaca. Prva intervencija je bila na Bulevaru Vojvode Mišića, skoro dva sata u prekidu je bio magistralni put Niš – Priština, koji sada ide preko Mramorskog puta zbog radova na auto-putu. Tamo je došlo do pada četiri bandere i dva drveta“, rekao je gradski većnik Nenad Stanković, resorno zadužen za vanredne situacije.

                           Stanković dodaje da su ekipe intervenisale i kod jedne stambene zgrade gde je drvo palo na sam ulaz pa građani nisu mogli ni da izađu ni da uđu u zgradu.

                           „Bilo je prekida i u elektrosnabdevanju. U pravcu Mramora do Lalinca nije bilo struje, u gradu nije bilo struje u delu naselja Brzi Brod, delimično na Panteleju i Palilule, ali su ekipe Elektrodistibucije bez prestanka na terenu i postepeno delovi grada koji su bili bez sada dobijaju struju“, kazao je Nenad Stanković.

                           Zbog oštećenih električnih stubova neki delovi grada nisu imali struje, pa su ekipe Elektrodistribucije i danas radile na otklanjanju kvarova. U Brzom Brodu električni stub je pao i završio u dnevnom boravku jedne kuće. Stanković ističe da je najbitnije da niko nije stradao, a u ambulantu niške Hitne pomoći javilo se dvanaest sugrađana koji su zadobili lakše povrede tokom olujnog nevremena. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare