ANALIZA STANJA U INDUSTRIJI TEKSTILA I ODEĆE

LESKOVAC

 

U industriji tekstila i odeće u pograničnom regionu Srbije koji se naslanja na Bugarsku prednjače male porodične firme sa desetak zaposlenih koje rade, uglavnom, uslužne poslove za druge kompanije. Samo 17% registrovanih firmi ima svoju robnu marku – neki su od zaključaka studije u okviru koje su analizirani asortiman i raspoloživi proizvodni kapaciteti  u ovoj pograničnoj oblasti.

-Anketirani privrednici izjavili su da parafiskalni nameti čine okruženje nedovoljno stimulativnim za proizvodnju, ali je činjenica da većina firmi posluje na tradicionalan način i ne bavi se ispitivanjem potreba kupaca, kao ni marketingom – rekla je predstavnik agencije DCG, koja je radila studiju, Jasmina Dimitrijević.

 

Čak 91 preduzeće, od 100 anketiranih u šest okruga, radi isključivo za domaće tržište, a samo 9% izvozi svoju robu. Da bi  se broj domaćih izvoznika tekstila na ovom području povećao, neophodno je usvojiti savremene standarde u poslovanju, pokazuje analiza. Prednost ovog kraja čini stručan kadar koji može da odgovori zahtevima savremenog tržišta.

 

 

“Vama je poznato da je Leskovac grad sa dugom tradicijom u oblasti proizvodnje tekstila. Ta je industrija prošla težak period propadanja i počela, doslovce, da se diže iz pepela u vidu privatnih tekstilnih kompanija koje se bore za svoje mesto u ovoj privrednoj grani. Zadatak svih nas, od gradskih institucija do strukovnih udruženja je da im pomognemo u tom poslu”rekao je zamenik gradonačelnika Leskovca, Dragan Jovanović.

 

,Leskovac prekograni;na saradnja 2 Leskovac prekograni;na saradnja 1

 

Projekat „Zajedno na evropskom tržištu – zajedničke mogućnosti za preduzeća u industriji tekstila i odeće iz prekograničnih regiona“ sprovode Grad Leskovac i Strukovna organizacija za tekstil i odeću u Ćustendilu, Republika Srbija, Bugarska privredna komora i Republika Bugarska, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije. Vrednost projekta je nešto više od 170.000 evra, a on se kofinansira od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare