Ana Mitić i Teodora Obradović su mlade Nišlijke, učesnice 8. Foruma mladih naučnika

NIŠ

Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika,  odažava se 10.maja u Nišu,  diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“ Slogan ovogodišnjeg Foruma je „I ja imam pravo“, a organizatori žele da pošalju snažnu poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici. Među devojkama kojima je matematika u neku ruku prvi izbor nalaze se i dve mlade Nišlijke, Ana Mitić i Teodora Obradović kojima će se pridružiti Milica Vukdelić, Miljana Jovanović i Jana Dragović.                   

 Za Anu Mitić  je rešavanje matematičkih zadataka kao šala a posebno je zanimaju logački zadaci.  Učenica je osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“. Vlasnica je oko 100 nagrada i medalja osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike, fizike, hemije. Sa samo šest godina postaje član Društva matematičara Srbije, čime postaje najmlađa članica u istoriji Društva. Za Anu ne postoje ogranićenja a matematika je ne sputava da bavi i muzikom, svira klavir, ali je i sportista i trenira odbojku. Svestranost je njena glavna karakteristika.

         „Do sada je učestvovala na nekoliko Foruma mladih naučnika i bila najmlađi govornik na njima. Bila sam govornica na konferenciji „Devojke koje manjeju svet“, a dobitnica sam i nagrade „Svetislav Milić“. Time se jako ponosim, a posebno sam zahvalna Jovanu Miliću koji je idejni tvorac ovih konferencija jer posebnu pažnju poklanja mladim talentima. Zahvalna sam na pozivu koji mi je uputio za ovogodišnji Forum  i na taj način mi pružio priliku da prezentujem i približim svojim vršnjacima pre svega matematiku , ali i sve prave vrednosti. Sa druge strane nagrada „Svetislav Milić“ čini da mladi talenti postanu vidljivi  jer upravo mladi u nauci jesu osnovna osovina napretka čitavog društva“, kaže Ana.

          Ona svojim vršnjacima poručuje da ne obraćaju pažnju na to šta drugi govore, da budu istrajni u onome čime se bave i da veruju u sebe i svoje mogućnosti jer se sve može.

          „Moja poruka mladima je da prate svoje snove, da ispune svoje želje koliko god im se činilo da je to teško. Na kraju se sve to isplati“, dodaje Ana koja se ovih dana priprema za nekoliko državnih i međunarodnih takmičenja iz matematike.

         Pred njom je i velika odluka, upisati srednju školu. Za sada još ništa nije konačno, ali valja napomenuti da je na Aninu adresu stigao i poziv iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Opet, ona razmišlja i o specijalizovanom IT odeljenju u Gimnaziji „Bora Stanković“.

                Teodora Obradović, mlada niška gimnazijalka sigurnim koracima ide ka uspehu. Učenica je specijalizovanog IT odeljenja Gimnazije „Bora Stanković“. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada. Voli književnost, voli da čita, piše pesme i priče. Dobitnica je i nagrada na takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture. Kao učenica prve godine Gimnazije, napisala je i naučni rad predstavljen na Internacionalnoj naučnoj konferenciji na Elektronskom fakultetu u Nišu, što je svrstava u najmlađe učesnice u istoriji.

             „Puno mi znači učešće na Forumu jer želim da zainteresujem i druge mlade devojke koje žele  da se bave matematikom. Mislim da mogu da im pomognem svojim iskustvom i inspirišem ih da nastave dalje. Ljubav prema matematici se rodila još u osnovnoj školi, veliku podršku sam imala i u školi i u porodici. Programiranje sam zavolela u šestom razredu i to je presudilo da sada budem u specijalnom IT odeljenju“, kaže Teodora.

                Nema odustajanja u onome što smo izabrali da radimo, da se mora naporno raditi i da se voli to što radimo, Teodorina je poruka mladima koji se bave ne samo matematikom već naukom uopšte.

                Ideja ovogodišnjeg Foruma jeste promocija devojaka u matematici. Uspeh koji su postigle Ana i Teodora je svojevrstna motivacija za sve devojke, pa i ostale mlade ljude, da istraju na svom putu ka uspehu jer su oni ti koji manjaju svet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare