Amonijak kod Pirota i dalje curi

PIROT

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona cisterne koji je iskliznuo iz šina na desetak kilometara od grada, a prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom delu povećane, preneo je danas RTS.

Nakon što se u nedelju uveče prevrnuo vagon sa amonijakom kod Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija, a škole i vrtići ni danas neće raditi. Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. Od oko 50 povređenih u bolnicama u Pirotu i Nišu zadržano je njih 11.

Direktor J avnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Pirot Zoran Nikolić rekao je za RTS da vodosnabdevanje grada nije dovedeno u pitanje, jer se ne snabdeva iz otvorenih vodotokova, reke i jezera, već iz izvorišta.

“Sve je zatvorenog tipa i samim tim je minimalna verovatnoća da može da se desi neko zagađenje po pitanju kvaliteta vode”, rekao je Nikolić i napomenuo da Pirot ima i fabriku vode, koja, kako kaže, poprilično može da otkloni problem ukoliko se nešto desi.

Ističe da je voda u Pirotu potpuno ispravna, da je vodosnabdevanje uredno, ali da je drugačija situacija u Staničenju, gde je došlo do iskliznuća vagona-cisterne.

“Drugačija je situacija, lokalni izvor u Staničenju je na 150 metara od Nišave. Iako je analiza pokazala da je i ta voda ispravna, da nema prisustva amonijaka”, rekao je Nikolić.

Kvalitet vode se, kako kaže, prati danonoćno, a rade se i vanredne i redovne kontrole.

“U Staničenju ćemo svakodnevno kontrolisati kvalitet vode”, rekao je Nikolić.

Što se tiče mesta nizvodno od Nišave, u Beloj Palanci je, iz preventivnih razloga, preporuka da se voda iz česme ne koristi za piće i pripremu hrane, prenose.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare