Amnesti: Ukrajina ugrožava civile

UKRAJINA UGROŽAVA CIVILE

LONDON

Ukrajinska vojska krši međunarodno pravo i ugrožava civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima, uključujući škole i bolnice, saopštila je danas organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal.

U saopštenju su pobrojani incidenti u kojima su ukrajinske snage izložile opasnostima civile u 19 gradova i sela u regionima Harkov, Donbas i Mikolajev, prenosi Gardijan.

“Dokumentovali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu civile opasnosti i krše zakone rata svojim delovanjem u naseljenim područjima. Činjenica da se brani od napada ne izuzima ukrajinsku vojsku od odgovornosti za poštovanje međunarodnog humanitarnog prava”, rekla je generalna sekretarka Amnesti internešenal Agnes Kalamard.

U saopštenju se ističe i da takva taktika ukrajinskih branilaca ni na koji način ne opravdava neselektivne napade Rusije, pogotovo što neki ruski ratni zločini, uključujući one u Harkovu, nisu bili povezani s tom taktikom.

Nedugo nakon tog saopštenja usledilo je reagovanje iz Kijeva, uz poruku da se se radi o kvalifikacijama koje su “nefer” i “perverzne”.

Amnesti internešenal ne pokušava da svetu iznese istinu, već da uspostavi lažni balans između napadača i žrtve, između države koja uništava stotine i hiljade civila, gradova i teritorija i zemlje koja se očajnički brani, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Gardijan.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izveštaj Amnesti internešenala nazvao je “perverznim”, zbog toga što dovodi u pitanje pravo Ukrajinaca da brane svoju zemlju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare