Ambasadorka Francuske u Nišu

NIŠ

Manifestacija Francuski dani u Nišu je završena. Imala je niz različitih sadržaja koji su privukli ljubitelje Francuske, francuskog jezika, umetnosti.

Ambasadorka Republike Francuske Kristin Moro održala je predavanje o položaju Frankofonije  na Filozofskom fakultetu.

Povod za predavanje je mesec Frankofonije i manifestacija Francuski dani koji su praktično završeni ovim predavanjem.  Publika, pretežno sastavljena od studenata francuskog jezika I profesora Filozofskog fakulteta imala je priliku da sazna o doprinosu Frankofonije na kulturnom, obrazovnom i jezičkom, ekonomskom i političkom planu u okrviru regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao i o saradnji među univerzitetima.

“Mi smo ovde svake godine , obeležavamo Frankofoniju jer je to prilika da sve ambasade koje predstavljaju međunarodnu organizaciju Frankofonije govore o saradnji u okviru Frankofonije i sa Srbijom. Ono što je u Nišu najpoznatiji događaj u okviru Frankofonije je finale takmičenja u Frankofonoj pesmi. Pesma pruža fantastičan način da se približite nekom jeziku, ali i da ga uz pomoć muzike i pesama dobro naučite“, rekla je  za JUGPRESS Kristin Moro, ambasadorka Francuske. “

Finalno Takmičenje za frankofonu pesmu na nivou cele Srbije održano je u Narodnom pozorištu u Nišu.Pobednica je Nišlijka Jovana Đorđević u kategoriji seniora. Ambasadorka je bila član žirija.

“Pobedila je takmičarka koja je žiri proglasio najboljom, koja se najviše dopala žiriju. Ali svi takmičari imaju velike zasluge. I svi oni su zapravo učinili da smo proveli divne trenutke zajedno”, dodala je Kristin Moro.

U žiriju Takmičenja za najbolju frankofonu pesmu, pored ambasadorke Francuske i ambasadora Kanade bili su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kompozitor i frontmen grupe Galija Nenad Neša Milosavljević i kao predsednica žirija, Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti.

Ambasadorka je imala priliku da se susretne i sa učenicima gimnazije Stevan Sremac koji u školi uče francuski jezik.

“Veoma sam impresionirana znanjem francuskog učenika bilingvalnog odeljenja gimnazije Svetozar Marković  u Nišu i studenata Niškog univerziteta koji uče francuski jezik. A to znači da ta deca, ti đaci , studenti imaju odlične profesore I da sarađuju sa Francuskim institutom u Srbiji, odnosno sa ogrankom Instituta u Nišu, dodala je Njena ekselencija ambasadorka Kristin Moro.

“Moja poruka studentima koju danas upućujem je da je korisno učiti francuski jezik jer to je jezik kojim govori 274 miliona stanovnika sveta , na svih pet kontinenata. Saradnje koje se nude u okviru i sa međunarodnom organizacijom Frankofonije, tiču se sektora koji su najmoderniji i najvažniji sektori u svetu. “, rekla je

Kristin Moro je ambasadorka Francuske u Srbiji od 2014. godine. U svojoj karijeri bila je ambasador u Albaniji, pomoćnica generalnog direktora Visokog saveta za strateške obuke i istraživanja, generalni konzul u Istanbulu i pomoćnica direktora za Evropsku saradnju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare