AMBASADORKA FRANCUSKE PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA POVRATAK

 

 

PRIŠTINA

 

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Marisom Davijet i sa njom razgovarao o trrenutnim aktivnostima miistasrtva na čijem je čelu, problemima sa kojima se povratnici suočavaju, gde je posebna tema bila situacija u Klini.

 

Oni su razgovarali na teme povratka raseljenih u Suvu Reku, selo Mušutište i pitanja povratka u naselju Brđani, opština Severna Mitrovica, kao i planovima vezanim za rad međuministasrke Komisije za povratak.

 

„Podrška međunarodne zajednice svim pitanjima koje se odnose na proces povratka raseljenih na Kosovo, kao i puno poštovanje prava nevećinskih zajednica je od suštinske važnosti. Vaša pomoć i podrška značajna je kao bi kosovskom društvu generalno pomogli u približavanju vrednostima velike evropske porodice kakva jeste Evropska Unija.

 

Puno je problema i naš je posao da probleme rešavamo a u tom poslu nemožemo i nesmemo da ostanemo sami. Poslednji napadi u Klini su zabrinjavajući, oni pored toga što šalju lošu poruku takođe ne doprinese generalnoj pozitivnoj atmosferi i izgradnji međusobnog poverenja između srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Stvari treba nazvati pravim imenom i u Klini nemamo problem koji se može nazvati samo kriminalnim aktom, ovde se radi o očiglednoj nameri da se povratnici zaplaše kako bi oni ponovo bili proterani. Pozdravljam rad Policije Kosova kao i posvećenost lokalne samouprave u Klini koja se protivi ovakvom delovanju određenih grupa ljudi, ali potrebna nam je i jasna poruka i podrška svih predstavnika međunarodnih institucija na Kosovu po ovom pitanju,“ rekao je, između ostalog  Jevtić u razgovoru sa ambasadorkom Francuske.

 

Jevtić je gošću upoznao i sa planovima i aktivnostima ministarstva u narednom periodu inajavio  da će se prvi redovni sastanak međuministarske Komisije za povratak održati u sredu, 3. juna, i da očekuje da rad ove Komisije da pozitivne rezultate po pitanju povratka.

 

Ambasadorka Francuske je istakla kao veoma pozitivan rad ministra Jevtića posebno naglasivši pristup rešavanju problema u Brđanima i Suvoj Reci.

Ona je ocenila sastanak ministra Jevtića sa gradonačelnicom Đakovice kao jako pozitivan i da su sa njega izašle jasne i dobre poruke kada je o saradnji u rešavanju problema oko Đakovice i povratka Srba u taj grad .

Na kraju sastanka Davijet  je izrazila punu podršku Ambasade Francuske na Kosovu radu i aktivnostima ministarstva za zajednice i povratak i ocenila kao veoma pozitivnim sve korake koji su preduzeti od strane MZP-a od imenovanja ministra Jevtića i, kako je rekla „to je mišljenje nje i njenih kolega ambasadora na Kosovu“.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare