Ambasador SAD u Prištini -Neke osobe pogrešno shvatile da podstičemo promenu granica

Novoimenovani  mbasador  SAD na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da su “neke osobe pogrešno shvatile” da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija.

“Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana”, rekao je Kosnet.

On je rekao da “SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano”.

“Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga”, rekao je Kosnet

On je rekao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica.

“Mislim da su razgovori o granici samo jedan aspekat široke lepeze diskusija koje treba da se održe između dve zemlje i takođe treba da se dotakne ekonomska saradnja, bezbednost, kultura, obrazovanje, pravosuđe, posebno pravda, široka gamu pitanja o kojima treba da razgovaraju dve vlade i značajno je da se ne zadržimo na samo jednom aspektu problema”,  sugerisao je on.

Istakao je da su Kosovo i Srbija dve suverene države.

“Mi ćemo uvek podržati Kosovo iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova”, rekao je on.

“Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu”, rekao  je Kosnet i dodao da je značajno istaći da su SAD spremne da podrže strane za održivo i obostrano korisno rešenje, ali da one “ne pišu scenario” za to.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare