Adaptirano staro kupatilo u Niškoj Banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

 U Niškoj Banji je svečano otvoren „Velnes studio-bazen broj 3“  na lokaciji Staro kupatilo – bazen broj 3, koji je kroz projekat „Adaptacija objekta „Staro kupatilo-bazen broj 3“ adaptiran uz pomoć sredstava samog Instituta Niška Banja kao i pomoći koja je stigla iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Renovirano kupatilo otvorili su sekretar u resornom ministarstvu Žarko Nestorović i profesor dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Niška Banja. Od sada će ovaj važan istorijski spomenik biti dostupan kako svim građanima tako i turistima koji dolaze u Nišku Banju.

Otvaranju objekta prisustvovao je veliki broj zvanica među kojima je bila i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, predsednik Gradske opštine Niška Banja Dušan Živković, ali i direktor UKC Niš profesor dr Zoran Perišić kao i direktori klinika UKC sa kojima Institut Niška Banja sarađuje.

                       Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija,  Žikica Nestorović prisustvovao je svečanom otvaranju.

                   “Ministarstvo je Institutu Niška Banja pomoglo sa 13 miliona dinara. Adaptacija objekta staro kupatilo, bazen broj 3 daje poseban doprinos razvoju rada Niške Banje. Prepoznavanje značaja turizma i velika podrška od strane Ministarstva, rezultirali su time da se Niška Banja pozicionirala kao veoma važna turistička destinacija”, objašnjava Nestorović.

                     „Adaptiranju bazena broj 3 pomoglo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansijski pomoglu adaptaciju ovog objekta. Kupatilo potiče još iz 17.veka, a 1935. godine je obnovljeno. Zubom vremena  je kupatilo bilo oštećeno ali i zahtevi  savremenih turista  se menjaju pa smo odlučili da kupatilo obnovimo i usluge prilagodimo savremenom načinu života. Stari bazen je dobio potpuno novo ruho i nove sadržaje kao što je sauna i slana soba koju Institut do sada nije imao, a ni Niška Banja. Tu su i tri sobe za masažu“, kazala je profesor dr Marina Deljanin Ilić.

                    Ona je dodala da je na ovaj način ponuda Starog kupatila obogaćena ali je istovremeno sačuvan i jedan  istorijski objekat koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika koji je, takođe, učestvovao u njegovoj adaptaciji.

                   „Trudićemo se da i dalje unapređujemo kako zdravstvenu tako i turistički ponudu Niške Banje“, dodala je Deljanin Ilić.

                     U sanaciju i adaptaciju samog objekta prema njenim rečima uloženo je 22 miliona dinara. Ot toga je Ministarstvo učestvovalo sa 13 miliona, a ostatak su sredstva samog Instituta.

                   „Morali smo da priskočimo u pomoć i svojim sredstvima zbog poskupljenja građevinskog materijala u peridou  od godinu dana od kada je odobren projekat do njegove realizacije“, kazala je direktorka Instituta Niška Banja.

                     Dušan Živković, predsednik opštine Niška Banja ističe da je ovaj projekat samo jedan u nizu projekata koje Niš i Republika realizuju na teritoriji ove opštine i da na taj način Institut “Niška Banja” i GO Niška Banja idu jednim zajedničkim putem i zajedničkim ciljem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare