Fudbalski arbitri sudili pravično

LESKOVAC
Prolećni deo fudbalske sezone na srpkoligaškom ,,Istoku”, protekao je, po ocenama meritornih fudbalskih organa, u okviru sportske korektnosti. Za svoje neuspehe čelnici klubova najčešće su tražili oprvadanja u suđenju, Naravno da sudije nisu bezgrešne ali bilo je evidentnog napretka u deljenju fudbalske pravde od sudija koje su presuđivale na terenu. Tome u velikoj meri doprinela je i odluka čelnika Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije da se sve utakmice snimaju i da se potom svi sporni detlji analiziraju i da se eventualne greške sudija sankcionišu na pravedan i pravičan način.

 • Za suđenje utakmica Srpske lige “Istok“, u ovoj takmičarskoj prolećnoj polusezoni angažovana su službena lica sa liste sudija, sudija pomoćnika kao posmatrača suđenja koje je usvojio Izvršni odbor Fudbalskog saveza Regiona Istočne Srbije i FS Srbije. U ovom delu prvenstva prednost u suđenju su imale iskusnije sudije, dok su mlađe sudije bile angažovane po mojoj proceni, na nešto lakšim utakmicama. Proveru kvaliteta suđenja obavio sam u više navrata, u konsultacijama sa posmatračima – delegatima koji su se kao gledaoci nalazili na nekim utakmicama ili kao službena lica na utakmicama. Takođe u ovom delu prvenstva lično sam prisustvovao na velikom broju utakmica gde sam se uverio u kvalitet suđenja. Napominjem da su utakmicu 18.kola između FK Trajala i FK Budućnosti sudile su sudije iz Zapadne grupe Ljubiša Borisavljević iz Ivanjice, a pomoćne sudije su bile Vlatko Urošević iz Lučana i Željko Šolajić iz Ivanjice – iznosi pojedinosti o suđenju na srpskoligaškom ,,Istoku”, komesar za suđenje Goran Janković iz Paraćina.

 • JUGpress: Na koji način ste određivali sudije za sve prvenstvene utakmice ?
  Komesr: G. Janković: -Delegiranje sudija u toku prolećnog dela prvenstva obavljao sam za po jedno kolo i to svakog utorka za naredno kolo i dostavljao kolegi Dušanu Miliću, komesaru za takmičenje i predsedniku komisije za delegiranje sudija FSS gospodinu Dejanu Filipoviću i Marku Popoviću i kada mi on odobre delegiranje slao sam kancelariji FSRIS odakle je delegiranje bilo objavljivano na sajt Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, kao i kancelariji FSS gospodinu Zoranu Šipčiću.
  JUGpress: Koliki je broj sudija bio angažovan na deljenju fudbalske pravde ?
  Komesar G. Janković; – Za obavljanje službene dužnosti, suđenje utakmica Srpske lige “Istok“ angažovano je 30 sudija, 32 sudija pomoćnika i 25 posmatrača koji su se nalazili na listi Srpske lige “Istok“ Fudbalskog saveza Regiona Istočne Srbije,
  Od 30 sudija sa liste Srpske lige “Istok“ svi su sudili utakmice i njihova angažovanost se kretala od 1 do 8 utakmica. Od 29 sudija pomoćnika sa liste Srpske lige “Istok“ svi su bili angažovani kao pomoćnici i njihova angažovanost se kretala od 4 do 11 utakmica.
  JUGpress: Šta je bilo odlučujuće prilkom delegiranja sudija za prvenstvene okršaje ?
  Komesar G. Janković: – Prilikom angažovanja sudija i sudija pomoćnika vodio sam računa o zavisnosti težine i značaja samih utakmica. Delegirao sam sudije koje su po mom mišljenju mogli uspešno da obave dužnost na zadovoljstvo svih aktera fudbalske igre. Pri delegiranju sudija vodio sam računa da perspektivne kao i sudije koje imaju uslova za napredovanje sude veći broj utakmica. U vezi sa tim i kvalitetom pojedinih sudija bilo je i njihovo angažovanje. Moram da napomenem da je bilo dosta promena na listi sudija i pomoćnika sudija, da su došle nove sudije koje su u protekloj takmičarskoj sezoni obavljali dužnost na utakmicama zonskog stepena takmičenja Fudbalskog saveza RIS-a.
  JUGpress: Možete li nam reći brojčanu angažovanost sudija ?
  Komesar G. Janković: – Za suđenje utakmica angažovanje sudija sa liste Srpske lige “Istok“ kretalo se od jedne do osam utakmica. Najangažovaniji su bili Stefan Ćirić (8) iz Pirota, Aleksandar Vukadinović (7) iz Niša, Petar Vukadinović (7) iz Nikola Đorđević (7) iz Leskovca. Najmanje su bili angažovani Mima Stanković (1) iz Niša, Jovan Đorđević (2) iz Vranja, Miloš Bulatović (2) iz Trstenika.
  Za pomoćnike su angažovane sve sudije sa liste Srpske lige “Istok“ a njihovo angažovanje se kretalo od tri do jedanaest utakmica. Kao pomoćnici najviše su bili angažovani: Ilija Radisavljević (11) iz Vladičinog Hana, Stefan KalezićN (11) iz Paraćina, Nikola Stojanović (10) iz Ćuprije, Aleksandar Ranđelović (10) iz Niša. Najmanje su bili angažovani: Aleksandar Đorđević (4) iz Leskovca, Nikola Mitić (5) iz Gadžinog Hana. Angažovanje posmatrača suđenja kretalo se od 1 do 10 utakmica zavisnosti od kažnjavanja analizatora suđenja zbog propusta na utakmicama.
  JUGpress: Koji su problemi i slabosti pratile ovu poslednju fudbalsku sezonu ?
  Komesar G. Janković: Kao i ranijih godina sudije su otkazivale suđenje utakmica ali moram da istaknem da se to uglavnom dešavalo pre delegiranja mada se često dešavalo i posle delegiranja pa sam bio primoran da posle obavljenog delegiranja menjam sudije. Otkazivanje se u većini slučajeva dešavalo zbog obaeza sudija preme radnim obavezama u privatnim firmama ili u društvenom sektoru. Sudije su mi otkazivale utakmice kroz Komet, sms porukama ali je bilo i poziva i mejlova. Pojedine sudije u zavisnosti od toga kada rade u firmama mogle su da sude u subotu a ne u nedelju ili obrnuto. Što se tiče obavljanja dužnosti bilo je manjih grešaka sudija koje nisu prouzrokovale probleme u takmičenju, ali su dovele do određenog nepoverenja klubova u njih.
  JUGpress: Da li je možda bilo određenih pritisaka na sudije ?
  Komesar G. Janković: – Po nepisanom pravilu u prolećnom delu, pa i ovog, prvenstva takmičarske 2021/2022.godine veliki broj klubova se borio za opstanak a manji deo za vrh tabele pa je na nekoliko utakmica bilo pritisaka na sudije. U pojedinim fudbalskim klubovima uzrok nesportskog ponašanja pojedinih igrača je nedostatak sportske kulture kao i višegodišnji izostanak stručno-pedagoškog rada i nesportsko ponašanje članova uprave klubova koji daju negativne primere mladim igračima. U službenim prostorijama pa čak i ispred svlačionice za sudije, često se nalaze lica kojima tu nije mesto, to im se toleriše, pa tokom utakmice, u poluvremenu ili na kraju utakmice i delegat i sudije imaju najviše problema upravo od tih lica koja su bili dužni da odstrane iz prostorija ili iz ograđenog dela terena za igru. Ima mnogo primera kada “uvaženi predstavnici klubova ili njihovi prijatelji i sponzori“ dobijaju počasno mesto na platoima ispred svlačionica, pa onda u poluvremenu ili na kraju utakmice, dok sudije i delegat prolaze pored njih, najčešće ako rezultat nije povoljan po domaću ekipu, u naboljem slučaju, samo psuju, prete i vređaju.
  JUGpress: Na kraju kažite nam koja je generalna vaša opšta ocena suđenja u prolećnom delu prvenstva ?
  Komesar G. Janković: – Da ne bih previše elaborirao sveopšta ocena je više nego dobra za arbitražu u toku čitave sezone. Za sve ovo zaslužni su svi organi naše fudbalske organizacije koji su bili uključeni u ovaj posao i ja im se ovom prilikom i zahvaljujem na konstruktivnoj saradnji u izgradnji pravog fudbalskog ambijenta u fudbalskoj sezoni koja je već za nama – zaključak je Gorana Jankovića komesara za suđenje na terenima Srpske lige ,,Istok”.

 • U toku prvenstvene sezone
  SARADNJA NA NAJVIŠEM NIVOU
 • U delegiranju sudija, sudija pomoćnika, posmatrača suđenja bio sam samostalan i imao punu podršku u obavljanju svojih zadatataka od strane predsednika komisije za delegirnje sudija FSS, FRIS, SSOS FSRIS, kao i veoma dobru saradnju sa Komesarom za takmičenje Srpske lige ,,Istok”, sa sredstvima javnog informisanja, kao i sa predstavnicima fudbalskih klubova, što mi pomoglo i omogućilo da svoje zadatke korektno i blagovremeno realizujem i doprinesem regularnom odvijanju takmičenja i uspešnom završetku prolećnog dela prvenstva Srpske lige ,,Istok” u takmičarskoj 2021/2022.godini – zaključak je Gorana Jankovića koji je obavljao posao komesara za suđenje na srpskoligaškom ,,Istoku”.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare