Povećan broj gostiju u Nišu

NIŠ

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, povećan je broj gostiju u Nišu. Od početka godine,zaključno sa mesecom majom, evidentirano je 90.000 noćenja, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od oko 70 posto.U poredjenju sa 2019-om,koja je bila rekordna, broj noćenja u prvih 5 meseci ove godine,veći je za 20 posto.Niš i dalje,najviše posecuju gosti iz okolnih država,a u proseku se zadržavaju 2 dana.

                                „Ono što je posebno značajno za 2022.godinu to je da smo već u prvih šest meseci premašili značajno broj dolazaka turista i noćenja u odnosu na rekordnu 2019.godinu i to za više od 40 posto. Prema  najavama koje imamo kao Turistička organizacija u saradnji sa hotelijerima u našem gradu kao i organizatorima manifestacija znamo da će avgust i septembar biti najinteresantniji za turiste koji dolaze u naš grad i prevashodno govorim o domaćim turistima koji e najviše i kreću ka jugu Srbije“, kaže Dragana Božić, direktorka Turističke organizacije Niš.

                               Ona posebno ističe avgust i septembra kao mesece kada se očekuje najveći broj turista u gradu zbog gradskih manifestacija koje se organizuju u to vreme.

                              „Znamo da se svi raduju manifestacijama kao što su Festival folklora koji nas očekuje sledeće nedelje, zatim Nišvil, Filmski susreti, Evergrin festival, Teatar na raskršću kao i sve druge organizacije gde spadaju i sportskim takmičenjima i programima aktivnog odmora  koji će  uključiti i veliki broj sportista iz naše zemlje a samim tim i domaćih turista“, dodaje Dragana Božić.

                              Ističe da razvojem  Aerodroma „Konstantin Veliki“  Niš posećuje veliki broj stranih turista.

                             „Prema statističkim podacima najviše turista dolazi iz Bugarske i Makedonije, ali je najveći porast zabeležen kada su u pitanju posete turista iz Turske. Ono što je tome doprinelo je i let Niš-Istanbul i efektivnost tog leta se već pokazao. Svaki let je  popunjen i dolazi nam sve više i više turista, kako poslovnih partnera tako i mladih ljudi koji poznaju naš grad“, ističe Dragana Božić.

                              Bogato kulturno-istorijsko nasledje grada poput Tvrdjave, Ćele Kule, Logora 12.februar,Čegra i Bubnja,u središtu su njihovog interesovanja.Osim toga vole da obilaze i prirodne lepote u okolini grada.

                              „Turistička organizacija Grada Niša već mesec dana intenzivno radi sa brojnim medijima, produkcijskim kućama, blogerima i influensera iz celog regiona i vidimo da je poraslo interesovanje za naš grad, a posebno za jug Srbije koji je još uvek nedovoljno otkriven. Nadam se da ćemo dobrim emisijama i promocijama koje smo odradili sa turoperaterima u regionu značajno povećati broj dolazaka turista u naš grad. Očekuje nas jedna intenzivna turistička sezona a unapređenjem i razvojem novih turističkih ponuda i proizvoda Niš može ozbiljno da se pozicionira kao turistička destinacija u ovom delu Balkana“, zaključila je Dragana Božić.

                      Gosti najviše odsedaju u hotelima i apartmanima sa dve ili tri zvezdice.Niš trenutno sa svim hotelima,hostelima,prenoćištima i apartmanima ima oko 3.000 ležajeva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare