Aci Mlaznom, najstarijem raketnom modelaru u Evropi, pripala specijalna nagrada

NIŠ

      Aleksandar Stojanović (90) iz Niša, poznatiji kao  „Aca Mlazni“ najstariji je  raketni modelar u Srbiji , a i u Evropi. Za  tehničke inovacije postignute u višedecenijskoj karijeri aero-modelara, novembra prošle , 2022.godine , Svetska vazduhoplovna federacija mu je  dodelila međunarodno priznanje „Antonov aeromodelarska diploma“.  Aleksandar ne krije da je ponosna znog nagrade koja je stigla iz Svetske vazduhoplovne federacije, a poznavaoci ove obalsti smatraju da je potpuno zaslužena  obzirom da se radi o jednom od pionira  raketnog modelarstva na  našim prostorima, pa i šire, a učinilo ga je poznatim i kod nas, Evropi i svetu.  I nije ovo prva nagrada koju je dobio Aleksandar. Može se pohvaliti  mnogobrojnim nagradama  za svoj rad koji je jednim delom posvetio i mladim ljudima koji su želeli da se bave aviomodelarstvom. Svoju ljubav prema modelarstvu je spojio i sa slikarstvom i tako na jedan sasvim poseban način predstavio svemir očima kojima ga on vidi. Čika Aca Mlazni je danas penzioner ali ne odustaje i ne posustuje kada se radi o modelarstvu. Svojim radom dao je nemerljiv doprinos  raketnom modelarstvu.

   „Raketnim modelarstvom sam počeo da se bavim daleke 1947.godine kao član Aerokluba u Nišu. Prvu raketu lansirao sam  1958.godine nakon čega sam počeo da učestvujem na takmičnjima na kojima sam postizao odlične razultate. Nalazio sam se među 10 najboljih sportista  tadašnjeg vazduhoplovnog  saveza Jugoslavije, a punih  15 godina bio sam državni reprezentativac  u raketnom modelarstvu. Ponosim se svojim takmičenjima na kojima sam  postigao i nekoliko  državnih i  svetskih rekorda“, priseća se čika Aca Mlazni.

    Svoju ljubav prema modelarstvu čika Aca Mlazni je prenosio i na druge. Postao je međunarodni sudija, nastavnik modelarstva, organizovao je takmičenja za najmlađe kojima je nesebično prenosio svoja znanja iz ove oblasti.  Paralelno je radio i na sebi pa je počeo da se bavi i slikarstvom, a tema njegovih slika bio je svemir, a onda je počeo da piše i knjige.

    „Prvu knjigu o raketnom modelarstvu objavio sam sa kolegom Srđanom Pelagićem 1965.godine, „Astronutika i raketno modelarstvo“, a onda su usledile knjige „Priručnik za raketaše“, „Takmičarski modeli raketa  C3/C6“, „Vazdušni zmajevi“,  „Raketno modelarstvo-makete“. Sarađivao sam i sa Tehničkim novinama i ABC Tehnika. Posebno sam ponosan i na svoju izložbu slika „Simfonija kosmosa“ koja je prvi put organizovana 2003.godin, ali je nakon toga  usledilo još petnaestak izložbi iz ovog opusa“, kaže ovaj velikan srpskog vazduhoplovstva.

   Zajedno sa kolegama je sakupio i obradio mnogo pisanog materijala koji je od neprocenjivog značaja za raketno modelarstvo i one koji se time bave. Najdraže mu je kada čuje da mladi, posebno najmlađi, osnovci i srednjoškolci, žele da otkriju tajne raketnog modelarstva i postanu deo tog sveta.

   „Ukoliko sam uspeo da sačinim  pravi priričnik za mlade raketne modelare , biću visoko počastvovan, jer ću time još jednom dati  bar mali doprinos našem raketnom modelarstvu“, napisao je u uvodnom delu u jednom svom izdanju, a prenosi  časopis Sportsko vazduhoplovstvo koji je velikanu srpskog vazduhoplovstva posvetio nekoliko svojih tekstova čuvajući tako od zaborava njegov rad i posvećenost raketnom modelarstvu.

(Kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare