Stanković: Albanci svoje probleme da rešavaju unutar organa Srbije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković rekao je danas za JUGpress da Albanci koji žive u ove tri oštine svoje probeme treba da rešavaju u okviru organa Srbije.

“Sve ono što pripada albanskoj nacionalnoj manjini je definisano Ustavom i zakonima Republike Srbije i međunarodnim deklaracijama o nacionalnim manjinama i ona se primenjuju i na njih, i oni imaju sva ta prava po tim osnovama. Možemo da diskutujemo oko toga da ispunimo nešto ako nešto nije rešeno, ali samo u okviru Republike Srbije”, rekao je Stanković.

 

“Ovo je treća Skupština albanskih odbornika  koja je donosila istu deklaraciju sa nekim malim izmenama.Prva deklaracija je bila 2006., druga, 2013., nakon te dve deklaracije ništa nije učinjeno, i sada imamo treću deklaraciju”, rekao je Stanković.

On je dodao da je “u razgovorima sa predsednicima Albanije u toku prošle godine,  (Bujarom) Nišanijem, koji je završio mandat i (Ilirom) Metom, koji je počeo novi mandat, kao i prilikom posete Edija Rame, pre dve godine Preševu, kod njih postoji veoma jasan stav da Albanci koji žive u ove tri opštine, sve svoje probleme treba da rešavaju u okviru organa Republike Srbije”.

“To je bio nedvosmislen stav koji je bio iznet u prisustvu lokalnih albanskih lidera u razgovorima koje sam ja sa tim ljudima u tim prilikama imao. Ono što je još značajno jeste da su i predstavnici međunarodne zajednice taj stav ponovili u više navrata prilikom zajedničkih razgovora i poseta tim opštinama, koje smo imali u proteklom periodu”, objasnio je Stanković.

Po njegovim rečima” kristalno je jasno da najveći deo te deklaracije može da služi u neke političke svrhe nekim ljudima. Ja o tome ne bih pričao, jer je njima to i namera da se o tome govori i ako ne ne verujem da to može da bude sprovedeno u  delo”.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare