Učenici osnovnih škola u Spomen parku

LESKOVAC

Festival mladosti- kako su manifestaciju simbolično nazvali organizatori, oživeo je danas Spomen park, pa je, bar starije generacije, sve podsetilo na period od pre gotovo četiri decenije, kada su na tom prostoru zabeležena poslednja ovakva dešavanja. Druženje uz muziku, ples, pesmu i sportska nadmetanja, zaključila je Leontina Vukomanović, koja je nastupila sa Horom ”Zvezdice”.

Najtoplijeg dana od početka godine, učenici osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca, okupili su se u oazi, koju u kilometrima betona unaokolo, predstavlja Kompleks Spomen park, nekada omiljeno izletište i okupljalište mladih Leskovčana. Svaka od osam gradskih škola predstavila se različitim programom, pa je bilo recitovanja, horskog,grupnog i solo pevanja, muziciranja i plesa. I dok su jedni na bini demonstrirali veštine, drugi, mahom oni mladji, vreme su koristili za igru ili jednostalno, odmor u hladovini.Iako nije bio nastavni, za osnovce je današnji dan bio radni, pa je memorijalni kompleks Spomen parka, radošću i smehom, ispunilo oko hiljadu učenika od 5. do 8. razreda. Bila je ovo prilika i za skraćeni čas istorije o prostoru koji ih je, uredjen i počišćen, dočekao raširenih ruku:

– Ovaj znameniti memorijalni kompleks, posvećen žrtvama fašističkog terora nad gradjanima Leskovca i učesnicima u narodno-oslobodilačkom ratu, godinama je bio zapostavljen. Na inicijativu Turističke organizacije Leskovac, oživljen je sa namerom da ovakve manifestacije postanu tradiconalne i da ovo umetničko delo legendarnog arhitekte Bogdana Bogdanovića, bude pandan Šumaricama, Kadinjači, Slobodištu, Bubnju. Otvoren je 1971. godine, a deceniju nakon toga, postao je mesto na kome su se održavale muzičke, poetske, sportske manifestacije. Ova velelepna arhitekstonska skulptura, kao i ceo kompleks, nažalost prepuštena je vandalima, zubu vremena i našem nemaru.Boginja pobede, ili Šumska boginja, okružena je sa 2o kenotafa, na kojima su uklesani simboli života, imenima narodnih heroja i boraca, podsetio je mladje generacije, gradonačelnik Goran Cvetanović.

Za mnoge od najmladjih, ovo je možda prvi susret sa Spomen parkom, istakao je on, apelujući na mlade da koriste ovaj prostor za druženje, odmor i rekreaciju i kroz igru otkriju još neki detalj o isrojskoj baštini Leskovca i ovom parku, koji je svakako predstavlja zelenu oazu i dragulj Leskovca, kojim treba da se ponosimo. Ne dozvolite, pozvao je Cvetanović mlade sugradjane, da o memorijalnom Spomen parku, turisti znaju više od nas Leskovčana.

Nakon pozdravnog govora, počeo je program, kroz koji su učenici osnovnih škola pokazali mnogobrojne talente, a Festival mladosti završio se koncertom ”Zvezdica”, kojim je dirigovala Leontina Vukomanović.Poznatu gošću zamolili smo za utisak o ovakvim manifestacijama:

– Duševljena sam svaki put kad čujem da neko iz lokalne sredine odluči da napravi nešto dobro za svoju zajednicu, posebno ako to uključuje decu i njihove roditelje. Učešće porodica obogaćuje svako druženje, jer ono što nam najviše nedostaje, jeste druženje za svojom decom. Ovde sam da održim koncert sa koleginicom Jelenom Cvetković, rukovodiocem Hora ”Zvezdice”, sa kojim sam već imala prilike da radim, jer smo, za potrebe svečanosti povodom inauguracije predsednika, formirali nacionalni dečji hor, koga su činili i talentovani leskovački mališani. Dugo sam razmišljala da li dodjem sa svojim horom ”Čarolija”, ali je na kraju odlučeno da mi se na bini pridruže ”Čarolijanci”, koji su ušli u finale takmičenja ”Pinkove zvezdice”.

Festival mladosti, prema nameri organizatora, Turističke organizacije Leskovac i gradskih osnovnih škola, postaće tradicionalan, uz dodavanje novih sadržaja i veći broj učesnika.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x