Jedanaesti “Dani paprike” u Donjoj Lokošnici

LESKOVAC

 

U selu Donja Lokošnica kod Leskovca  jedanaesti put za redom održani su „Dani paprike“.

 

Vesna Ilić  iz ovog sela pobedila je u tradicionalnom takmičenju u nizanju paprika.

paprikijada-20

Druga je Jovana Kocić a treća Radmila Nikolić.

 

Pobednica kaže da paprika niže od svoje dvadesete godine I ovim se bavi već dvadeset četiri godine.

Prvi put učestvuje na takmičenju a za svoju pobedu kaže da je najzaslužniej iskustvo.

“Moja porodica živi od ove paprika I ja nižen stalno kući, idem I kod komšija da nižem za novac”, objašnjava Vesna koja, kaže, dnevno može da naniže pedeset niza paprika.

paprikijada-aleksandra

Najmladja učesnica ovog takmičenja bila je Aleksandra Cvetković , ima samo sedamnaest godina.

Kaže da je počela da niže sa  pet godina .

„Ja sam iz ovog sela i ovde je bukvalno deo svakog odrastanja i nizanje paprika“, objašnjava Aleksandra kojoj je ovo prvo takmičenje i  zadovoljna je svojim vremenom  za nizanej jedne nize paprika jer se takmičila sa starijim i u nizanju paprika iskusnijim ženama“.

 

„Na jugu Srbije paprike su zasađene na više od 2 hiljade hektara, a Leskovac je prepoznatljiv po starim domaćim sortama poput leskovačke turšije, kozjeg roga ili ljutače. Od crvene kurtovske paprike pravi se najbolji ajvar, čuveni specijalitet tog dela Srbije, a uzgajivači su do današnjih dana očuvali seme koje su im pre sedam vekova preci doneli iz Turske. Posebno je cenjena nizača, autohtona paprika iz sela Donja Lokošnica. Niže se na konac, potom suši”, rekao ej gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

A da ljude iz leskovačkog kraja zovu “paprikari”, kaže sam je saznao tek kada je , kao devetnaestogodišnjak služio vojsku u Beogradu.

“Kada sam rekao da sam iz Leskovca rekli su mi “a ti si paprikar”, objasnio je Cvetanović.

 

paprikijada-1 paprikijada-2 paprikijada-3 paprikijada-4 paprikijada-5 paprikijada-6 paprikijada-7 paprikijada-8 paprikijada-9 paprikijada-10 paprikijada-11 paprikijada-12 paprikijada-13 paprikijada-14 paprikijada-15 paprikijada-16 paprikijada-17 paprikijada-18 paprikijada-19 paprikijada-21 paprikijada-22 paprikijada-23 paprikijada-24 paprikijada-25 paprikijada-26 paprikijada-27 paprikijada-28 paprikijada

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare