DAN DEVOJČICA U LESKOVCU

LESKOVAC

 

U okviru Dana devojčica u Leskovcu je 81 devojčica iz osam  osnovnih škola poseti 3 kompanije, Falke, Auto Stop Interiors i Universal, kao i Školu za tekstil i dizajn.

U Školi za tekstil I dizajn devojčice su I praktično radile u radionicama  crtanja I slikanja, dekubaža, konfekcije I veza na mašinama .

“Učenice su rasporedje  takao da će sa svojim nastavnicima, koji vode ove radionice , biti u prilici da se I praktično upoznaju sa  onim šta se radi u  našoj školi”, kaže za JUGpress  Ana Stanković koja je u Srednjoj tekstilnoj školi zadužena za kontakte sa medijima.

.

Posle  posete školi one će otići redom u tri leskovačke kompanije obuhvaćene ovim projektom.

“Na ovaj način vršimo promociju škole ali I pomažemo  učenicima da se na što lakši način opredele za svoje buduće zanimanje”, dodala je Stanković.

Ona je dodala  kako u ovoj školi misle da je Dan devojčica mogućnost da se devojčice na pravi način osnaže I opredeljju za svoje buduće zanimanje a ne da to rade po automatizmu.

 

Rukovodilac lokalnog tima za profesionalnu orijentacjiju Suzana Stanković Ilić kaže da se Dan devojčica održava po šesti put za redom .

“Cilj ove manifestacije je da se devojčice osnaže u prevazilaženju predrasuda u našoj kulturi  u odnosu na zanimanja za koja se u našoj školi obrazuju uglavnom dečaci”, rekla je Stanković-Ilić.

 

Dan devojčica  organizuju Udruženje poslovnih žena Srbije i Centar Inventiva, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Institucionalnu podršku manifestaciji pružili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo privrede, a ove godine fokus je na većem uključivanju devojčica/devojaka u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i preduzetništva.

 

Program je zamišljen kao dan kada devojčice/devojke posećuju izabrane kompanije, institucije ili srednje škole, i tako dobijaju priliku da na neposredan način uvide koje su mogućnosti, izazovi i perspektive obrazovanja i rada u zanimanjima u kojima žene nisu dovoljno profesionalno zastupljene.

Tog dana devojčice/devojke imaju priliku da se upoznaju i razgovaraju sa uspešnim ženama iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IT sektora, zanatsko-tehničkih zanimanja i drugih profesija netipičnih za žene.

 

Od 2011. kada je Dan devojčica prvi put organizovan u Srbiji, do 2015. godine u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od 6500 devojčica.

Devojčice su imale priliku da upoznaju žene koje rade kao preduzetnice, inženjerke rudarstva, rudarske tehničarke, minerke na površinskom kopu, bageristkinje, menadžerke, direktorke firmi, montažerke, policajake, narodne poslanice… ili da se oprobaju na poslovima vozačice tramvaja, geometarke, poštarke, odžačarke, vatrogaskinje, tehnološkinje, mašinske inženjerke, strugarke, radnice na glodalici, brusu i drugim poslovima koje obavljaju uglavnom muškarci.

Ove godine Dan devojčica organizuje se u 18 gradova – Beograd, Čačak, Niš, Vranje, Valjevo, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Zaječar, Obrenovac, Požega, Sremska Mitrovica, Pećinci, Leskovac, Kragujevac, Melenci, Paraćin i Jagodina. Očekuje se da oko 1279 devojčica iz 95 osnovnih škola, 11 srednjih škola i 6 kancelarija za mlade uzme učešće u ovoj manifestaciji. Posete devojčica će se realizovati u 85 preduzeća, 2 srednje škole i 2 fakulteta.

 

Dan devojčica pokreće sve važne aktere u zajednici, porodicu, školu,  poslodavce, medije i pre svega mlade da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa o svetu rada i zanimanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare