U Nišu se otvara prvi park znanja

NIŠ

Na Veliki četvrtak, 13. Aprila u Nišu će biti otvoren prvi Park znanja u jugoistočnom delu Srbije. Otvaranju bi trebalo da prisustvuje ministar obrazovanja Mladen Šarćević, predstavnici Naftne industrije Srbije , Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, saradnici iz Centra i predstavnici grada – rečano je danas na konferenciji za novinare koja je organizovana u Medija reform centru u Nišu. Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš organizovao je konferenciju kako bi upoznao novinare sa pojedinostima i sadržajima prvog Parka znanja u Nišu.

Ovo je prvi park znanja u ovom delu Srbije. Ovakvih parkova ima u Čačku, Šapcu, i Kikindi a sada ga dobija Niš. Park je jedinstven , edukativno sadržajan.

“Centar je započeo priču o učionici na otvorenom pre tri godine. Tada je postavljen prvi solarni panel u dvorištu Centra i začela se ideja da se na tom prostoru pored solarnog panela nađu i druga didaktička sredstva. Kako Centar sarađuje sa velikim brojem nastavnika pre svega niških škola ali i škola koje pripadaju Školskoj upravi Niš, jedna od nastavnika škole, profesor fizike Ivana Krulj došla na ideju da u dvorištu našeg regionalnog centra postavimo dodatne instalacije koje će pre svega tretirati prirodnu nauku, fiziku, I krenuli smo u realizaciju predloga. Napisali smo projekat, dobili smo sredstva od naftne industrije Srbije I dobili taman toliko da za sada postavimo četiri didaktička sredstva”, rekla je  Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra, član projektnog tima.

Ovaj projekat ima za cilj da deca i učenici zavole fiziku I sve prirodne nauke. Zahvaljujući ovom projektu u dvorištu Regionalnog centra , u Parku znanja naćiće se Paskalov tron, Arhimedova beležnica , Galilejevo klatno I Faradejev magnetni kutak.

Tim okupljen oko ovog projekta postavio je nekoliko ciljeva . Za sada je ostvarena učionica na otvorenom .

“Ideja je da to bude inicijalni korak u kreiranju nekog većeg Parka znanja. Učionica na otvorenom sadrži instalacije gde smo mi predložili a tim je odlučivao da li će to realizovati I zašto. Reč je o instalacijama koje su jedinstvene po tome što su interaktivne. Kod ovih instalacija se podrazumeva učešće posetilaca, pre svega učenici osnovnih I srednjih škola. Ideja je da Park može da se koristi I onda kad autori instalacija I autori aktivnosti na tim instalacijama nisu tu, I  iz tog razloga na samim instalacijama postoji uputstvo za upotrebu I za rad sa njima. Park će moći da koriste I čitave porodice tako da onog trenutka kad se pojave u Parku imaju zagarantovanu aktivnost “, objasnila je  Ivana Krulj, profesorka fizike i jedan od autora edukativnih postavki u Parku znanja.

Ona je dodala da Park mora da bude atraktivan i dobar ambijent za rad, boravak i učenje.

Osim ovih instalacija koje su instalirane od strane NIS-a , Regionalni centar je započeo ideju ispisivanja broja Pi .

“ Ispisali smo 147 brojeva I nadamo se da ćemo nekim drugim projektom ovo da realizujemo u celom Nišu, duž trotoara do Tvrđave. To je nova ideja za učenike niških škola”, objasnila je Violeta Panić član Projektnog tima.

Inveticija opremanja Parka vredna je skoro milion trista hiljada dinara.   Realizaciju projekta „I Niš da ima Park znanja!“ finansijski je podržala kompanija NIS kroz program podrške lokalnim zajednicama Zajednici zajedno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare