Performans “Instalacija tišine

PERFORMANS “INSTALACIJA TIŠINE” POVODOM DANA SEĆANjA NA UBIJENE ŽENE

Performansom “Instalacija tišine” i uličnom akcijom u udruženje „Žene za mir“ obeležilo je 18. maj, Dan sećanje na ubijene žene. Ljiljana Nešić iz ovog udruženja kaže da se femicid puno razlikuje od običnog ubistva, jer su ovde žrtve ubijene samo zato što su žene.

„Želimo da upoznamo naše sugrađane da ovo nije problem samo žena nego celokupnog društva. U prošloj godini ubijeno je 28 žena, a u ovoj godini je ubijeno devet žena. Do ovih podataka smo došle preko informacija iz sredstava javnog informisanja, jer ne postoji jedinstvena baza takvih podataka u Srbiji. Čak ne postoji ni za žrtve nasilja, a kamoli za femicid. Zato i ne znamo da li je ovo tačan broj, kao i koliko je žena stradalo ili umrlo od posledica nasilja. Od 2011. godine, od kada smo počele da skupljamo ove podatke do danas je ubijeno 404 žena.“

Nešićeva naglašava da je nasilja zločin i da je to krivično delo, te poziva sve da to prijave.

„Kada vidite da neko vrši nasilje nad nekim, obavezno to prijavite. Nije važno da li su to organizacije civilnog društva koje se bave ovim problemima, policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad, važno je da ne okrećete glavu. Takođe, i institucije bi morale da malo više obrate pažnju na ono što im žene govore kada prijavljuju nasilje.“

U ovoj akciji učestvovale su i organizacije „SOS“ Vlasotince, „Centar za devojke“ iz Niša i „Nezavisni centar“ iz Dimitrovgrada.

Ljiljana Nešić poziva sve koji imaju problema zbog nasilja da se jave svakog radnog dana od 9-15 časova Udruženju „Žene za mir“ na neki od telefona: 0800-300-205 (poziv je besplatan); 066-237-300; 016-237-300: 016-237-301.

Današnji performans je održan pored nekadašnje upravne zgrade leskovačkog sajma. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sofia
Sofia
1 mesec pre

Zakon u Srbiji na ovo ostaje nem. Zakona koji stiti zenu – nema. Nazalost.