Zujanje u ušima je znak da se obratite lekaru

 NIŠ

Povodom Mešunarodnog dana sluha Klinika za otorinolaringologiju UKC Niš organizovala je preglede pacijenata bez zakazivanja i uputa koji su želeli da provere svoj sluh. Odaziv Nišlija je bio je očekivan, a direktor ove klinike profesor dr Dušan Milisavljević kaže da su samo u prva tri sata pregleda otkrili teže stepene oštećenja sluha kod tri pacijenta kojima je prepisano nošenje slušnih aparata. On ističe da, osim što probleme sa sluhom imaju starije osobe, ovaj  problem može da se javi i kod mlađih osoba. Njima preporučuje da se, oste li da slabije čuju ili imaju zujanje u ušima svakako obrate lekaru.

                              „Otvorili smo vrata naše Klinike svim ljudima koji žele da provere sluh, a to nisu mogli u toku pandemije ili u toku perioda procesa zakazivanja. Danas na Klinici, sedam lekara i desetak sestara, van radnog vremena došli su da pomognu ovu akciju, kako bi pokazali da želimo da budemo bliži pacijentu i da možda olakšamo im sam ORL pregled“,  ističe direktor Klinike profesor dr Dušan Milisavljević.

                              Doktor Milisavljević je ovom prilikom podsetio da je sluh vrlo važan za jedan kvalitetan način života, a da je samo u prvih sat i po pregleda detektovano tri teža stepena oštećenja sluha zbog kojih će pacijenti morati da koriste slušne aparate koje Republičko osiguranje pokriva.

                             „To je i bio naš cilj, da omogućimo pacijentima da provere sluh a ukoliko je to potrebno da im prepišemo neki aparat ili da se nastavi lečenje kod nas koje je moguće i uz pomoć medikamenata ili operacijom. Reakcije pacijenata su pozitivni, a mišljenja sam da ovo treba da postane praksa i na dalje, tražimo neki model sa Upravom UKC- a kako da povećamo termine za naše najstarije sugrađane“, dodao je dr Dušan Milisavljević.

                            Prema njegovim rečima normalno je kod starijih osoba sluh sa godinama slabi i da je potrebno proveravati ga.

                            „Budući da sluh sa godinama slabi, to nije bolest, već normalno fiziološko starenje, kako stare svi organi, stari u unutrašnje uho i slušne ćelije. Kada govorimo o mlađim pacijentima, ako pacijent oseti da slabije čuje ili ima zujanje u ušima, svakako i trebalo da se obrati lekaru. Tokom pandemije, na osnovu istraživali dokazano je da korona može da ošteti sluh, kao i svaka virusna ili  bakterijska infekcija“, poručuje Milisavljević.

                            Osamdesetogodišnji Radoslav Koćić iz Niša došao je da proveri sluh, jer, kako kaže, već godina, izuzetno slabo čuje. Još kao studentu, pre više od pedest godina pukle su mu bubne opne, a uprkos trudu da pobošlja sluh, rezultati su izostali.

                            „Dolazim redovno na preglede, sada sam iskoristio i to što nema zakazivanja, i moram da kažem da ovo jedna od najboljih klinika u zemlji kao i lekeri koji su ovde zaposleni. Svojim znanjem ulivaju poverenje pacijentima i to opravdano“, kaže Nišlija Radoslav Kocić.

                            Profesor dr Milisavljević napominje da je potrebno prisetiti se u teškim vremenima i Hipokratove zakletve i belog mantila koji predstavljaju emaptiju i humanost prema ljudima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare