Zoran Sekulić odlikovan ordenom Legije časti

BEOGRAD

Direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Novinske agencije “Fonet” Zoranu Sekuliću uručen je večeras u Francuskoj ambasadi orden Legije časti u rangu viteza.

Dekret o priznanju donet je na predlog francuskog ministra spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Žan Marka Eroa, a orden mu je uručila ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

“Dok kriza potresa same temelje evropskog mirovnog projekta ujedinjenja, Francuska na sopstvenom primeru pokazuje da visoki principi slobode ne smeju biti dovedeni u pitanje. Orden Legije časti zato shvatam i kao poruku Francuske da ovi isti principi pođednako važe i za Srbiju, kao jasno određenje i liniju razgraničenja između onoga što jeste slobodno, ali odgovorno novinarstvo i onoga što to nije”, rekao je Zoran Sekulić.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro podsetila je da je Sekulićevo angažovanje uvek bilo u službi odbrane razvoja medija i njihove nezavisnosti u Srbiji, ali i drugde u Evropi.

„Oduvek, sve do danas, vođeni odlučnošću i strpljenjem, energijom i ličnim zalaganjem, stvorili ste od FONET-a agenciju čiju mrežu čini više od 600 novinara, fotografa i tonskih i video snimatelja koji su sa ponosom nekada radili ili sad rade sa Vama. FONET se, između ostalog, proslavio zahvaljujući kvalitetu informacija i analiza koje su često preuzimane u medijima velikog broja stranih zemalja, kao i u domaćim medijima. Taj uspeh je pre svega rezultat nezavisnosti FONET-a, čemu ste uvek bili tako snažno privrženi“, istakla je ona.

Kristin Moro ukazala je i na to da su Sekulićeve aktivnosti značajno doprinele otvaranju Srbije ka svetu, kao i boljem poznavanju Srbije u svetu, zahvaljujući kontaktima i saradnji koje je ova agencija strpljivo gradila i razvijala u brojnim zemljama.

“Ovaj orden delim sa svim FoNetovcima, sadašnjim i bivšim, za nepune 23 godine bilo ih je više od 600, koji su, uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, istrajavali i istrajavaju, neumorno radeći novinarski, urednički, snimateljski , fotoreporterski, montažerski i menadžerski posao časno i pošteno”,  istakao je Zoran Sekulić.

Svečanom odlikovanju prisustovali su urednici više srpskih medija, kao i mnoge zvanice iz javnog života uključujući i predstavnike nezavisnih institucija Sašu Jankovića i Rodoljuba Šabića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare