Crnogorski ombudsman prati poštovanje prava uhapšenih građana Srbije

PODGORICA
Crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda (ombudsman) Šućko Baković obavestio je zaštitnika građana Sašu Jankovića da je kontrolisao zakonitost postupanja prema nedavno uhapšenoj grupi građana Srbije u Crnoj Gori i da od četrnaest osoba, koje su zadržane, trinaest nije imalo nikakvu primedbu na profesionalnost policije tokom hapšenja i policijskog zadržavanja.

Jedna osoba je imala  primedbe na grubost tokom samog hapšenja, ali ne i kasnije.

Kontrolni tim crnogorskog ombudsmana posetio je srpske državljane u prostorijama policije dan nakon hapšenja, saopšteno je iz  Kancelarije zaštitnika gradjana Saše Jankovića.

 

Primedbe jedne osobe na prekomernu upotrebu sile prilikom lišavanja slobode crnogorski ombudsman dalje ispituje, a ostali nisu imali zamerke na postupanje službenih lica.

Svi oni osporavaju razlog za hapšenje, ali su uhapšeni po nalogu nadležnog tužioca, a crnogorski ombudsman, kao i srpski, ne kontroliše rad tužilaštva.

Baković je Jankoviću preneo da će nastaviti da prati poštovanje prava uhapšenih građana Srbije.

Ombudsmani Srbije i Crne Gore redovno sarađuju u kontroli poštovanja prava građana dve države.

Dvadeset državljana Republike Srbije lišeni su slobode 15. oktobra u Crnoj Gori zbog sumnje da su planirali napad na državne institucije Crne Gore tokom izborne noći, od kojih je šest ubrzo pušteno, dok su ostali i dalje lišeni slobode.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare