Zlatna generacija vranjske Gimnazije

VRANJE

Decenijama je Gimnazija „Bora Stanković“ u Vranju rasadnik kadrova. Tu se školuju mlada pametna deca, koja kad postanu akademski građani opravdaju svaku ocenu i nagradu koju su tokom školovanja dobili.

Iz ove obrazovne ustanove, u kojoj se školovao i poznati Vranjanac čije ime škola nosi, i u kojoj su predavali umni ljudi poput Dositeja Obradovića, Jaše Prodanovića, Ljube Davidovića, svake godine izađe nekoliko talentovanih učenika koji su se svojim znanjem istakli na mnogim takmičenjima.

Odeljenje koje je ove školske godine, nakon završene mature proglašeno za odeljenje generacije, danas zasigurno otvara  novu stranicu, zlatnu stranicu istorije Vranjske gimnazije. To je 4/6 odeljenje. Na  kraju školovanja imali su prosečnu ocenu 4,93 i  19 vukovaca, a u toku školovanja devet Republičkih nagrada, dve Međunarodne olimpijade…

Među njiima i sportista generacije.

„Ono što je sledilo je dokaz da su potvrdili uspeh koji beleži ogromne i velike rezultate na prijemnim ispitima. Kako je konkurencija na državnim fakultetima jaka  i velika, učenici 4/6 odeljenja uspeli su da zauzmu prva mesta na prestižnim državnim fakultetima. Rame uz rame sa najboljim srednjoškolcima iz  cele Srbije“, s ponosom ističe direktorka Suzana Mišić Stanković.
Da nije nje teško da bi javnost nešto više saznala o rezultatima vranjskih gimnazijalaca. Svaki njihov uspeh delila je sa medijima i tako omogućila da se o mladim Vranjancima čuje i van škole i van Grada.

Da njihov uspeh zaslužuje pažnju u prilog idu i podaci da je učenica Anastasija  Dimitrijević  osvojila 100 poena na  FON. Na budžetu su i su Jelena Filipović i sportista generacije Marjan Janković u konkurenciji od oko 2000 kandidata.   Lidija  Marković osvojila je 100 poena i prva je na Pravnom Fakultetu u Beogradu. Maksimalne poene osvojila je i Stefana Dejković na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu. Marina Zlatković sa 92 poena upisala je ETF u Beogradu, Adriana Žilović osvojiila je 96 poena i postala student na Medicinskom fakultetu, kao i Anđela Janković i Anastasija Petković  Među njima sa visokim plasmanom na Elektronskom  fakultetu u Nišu su Strahinja  Dimitrijević, Anastasija Bogdanović i Milan Pešić.

Na studije  arhitekture  u Beogradu  na budžetu upisani su  Negosava Anđelković, Milena Bandović, Emilija Stanisavljević i Damjan Stamenković.

Emilija Đorđević je sedma na listi Filološkog  fakulteta u Beogradu gde je bilo 1300 kandidata.

Škola godinama prati upis svojih đaka na fakultete. O ostvarenim ovogodišnjim rezultatima sa upisa generacije rođene 1999. godine, potvrđuje o kakvoj se obrazovnoj ustanovi radi, koja na najbolji mogući način obrazuje svoje đake.

„Učenici Vranjske gimnazije decenijama unazad svojim uspesima, rezultatima i radom  brane ovu  ustanovu od prolaznosti, vremena i prilika koje nam često nisu naklonjeni. Stalno insistiranje na očuvanju pravih vrednosti je misija škole od koje se ne odustaje“, ističe direktorka Mišić Stanković

Uvek najveće zasluge pripadaju onome koji ih vodi od samog početka, njihov odeljenjski starešina. U ovom slučaju to je Dijana  Kostić koja je izvela generaciju za koju se može reći da je „zlatna“.

„Poseban utisak i zadovoljstvo je kada iz dana u dan  vam pristižu poruke i pozivi učenika  koji na najtežim i najprestižnijim državnim fakultetima osvajaju prva mesta na rang listama. Ovo odeljenje i ova generacija  učenika, rođenih 1999. je  generacija koja će se zasiguro pamtiti i biti upamćena za ono što tek sledi, a sledi da će biti  najbolji  studenti, stručnjaci, ljudi“, kaže odeljenjski starešina Kostić.

Gimnazija je osnovana četiri godine nakon što je Vranje oslobođeno od Turaka, 1881.

Najpoznatiji đaci koji su pohađali gimnaziju su Bora Stanković, Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac…

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare